Ettől az építős játéktól akar mérnök lenni a gyereke

Fotó: Strommer Nóra

-

Az elektronika többnyire nehéz, nem lehet csak úgy összeforrasztgatni mindenfélét. Van azonban egy oktatókészlet, amely mégis játékká teszi az építkezést. Megette egy hétfőnket.


Mi vagyunk a Little Bits magyar képviselete, gyere át, rakjunk össze egy flippert – körülbelül ezzel az ajánlattal keresett meg épp makerspace-t (ha fizetős, cserébe mindennel felszerelt műhelyt képzelnek el, nem járnak messze) építő barátom, Péter. Eléggé ismer ahhoz, hogy tudja, nem fogok nemet mondani az ajánlatra. Néztem annak idején az amerikai elektronikai építőkészleteket, amikor először megjelentek, de aztán mindig egy kicsit használhatóbb dolgot vettem a pénzemből. És itt a használhatót nagyon tágan értjük, hogy beleférjen a Raspberry Pi-ből készült fényképezőgép is.


A meghívóhoz még egy információ járt: az iskoláknak és műhelyeknek szánt Pro Library nevű csomagból dolgozunk, amelyből elvben négy kisebb szakköri csoportot ki lehet szolgálni. A világ összes hardvere a rendelkezésünkre állt, határ a csillagos ég, a fantázia és a fizika törvényei.


Három ilyen ládából áll a csodakészlet. Össze lehet belőle legózni három szintetizátort is talán


Akkor jártam általános iskolába, amikor a technikaórát a műszaki rajzolás és a lemezvágó olló használatának elsajátítása jelentette. Már ha az ember fiú volt. A lányok valami mást tanultak. Nem is iskolában tanultam meg felvarrni egy gombot. Ma viszont, azt mondják, már lehet programozni, drótozni, robotot építeni is technikaórán, ha az ember a megfelelő iskolába jár.


A Little Bits ennek az utóbbi világnak a része. A Lego vagy a fémépítős készletek logikáját barátkoztatja össze az elektronikával. Egyszerűen mágnesesen összepattanó részekből áll, amelyekből bonyolult áramköröket lehet építeni. Egy kilencvoltos akkuból és egy LED-es modulból fény lesz; ha a LED és az áramforrás közé kötünk még egy elemet, akkor már villog a lámpánk és így tovább. Motoros jószágokat, tekergetős szintetizátort vagy akár mozgásérzékelős robotautót is összecsattinthatunk.

A bitek között akad egyszerű lámpa, zajgenerátor, szűrők, motorok, kapcsolók, és persze fény-, mozgás- és nyomásérzékelők. A lehetőségeket növelik azok a logikai kapuk, amelyekkel bonyolultabb kapcsolókat is lehet építeni: például csak akkor szóljon a csengő, ha a mozgásérzékelő is jelez, és a gombot is nyomják.


A szervómotor a készlet része, a fát viszont már mi faragtuk hozzá. (A golyót természetesen befőttesgumi lövi ki.)


Fúró és fűrész nincs a ládában

A készlet csak az elektromos dolgokat tartalmazza, azaz elem van benne, csavar nincs. A gépek házát, keretét, minden tartószerkezetet abból kell összeszerelni, amit össze tudunk szedni. A flipper esetében farostlemez a boltból volt, egy doboz csavar került Péter apjának műhelyéből, csavarhúzót pedig még én is vittem magammal. A nap során az irodát még fel kellett túrni szigszalagért, újrahasznosítottunk egy tévés kartondobozt a benne található habszivacs borítással együtt. A tervek szerint pluszpontot érő almákat nem sikerült beszerelni, de erről leginkább az időhiány tehetett: Arduino mikrokontrolleres bitet vagy a mindent gombbá és vezérlővé változtató Makey Makey-t tartalmazó elemet is építhettünk volna a gépbe, ha ráérünk kísérletezni.


Banánmarkolatú buborékfújó, mert miért ne


A Little Bits nem csak önfeledt játék és kísérletezés: a mágnesesen csatlakozó elemek között gyakori az érintkezési hiba. Ilyenkor a csatlakozók tisztogatásával, mozgatásával és az egész gép tutujgatásával lehet működésre bírni a szerkezetet. Ha ez sem használ, akkor kaphatjuk szét, amit összeraktunk, hogy pár LED beépítésével kiderítsük, az áramellátással van gond, vagy hülyeséget próbálunk összerakni.


Az ilyet szokás prototípusnak hívni: szigetelőszalag tartja össze a masina egyes részeit


A flipperépítésre szánt idő jelentős részét annak a kiderítése vitte el, hogy értelmes-e, amit kitaláltunk. Vajon meg lehet-e villogtatni ütemesen egy zöld fénycsíkot úgy, hogy elé kötünk egy fél szintetizátort? (Igen.) Lehet-e egyszerű, pontszerzéskor lejátszódó zenét adni a géphez? (Fél óra elteltével feladtuk.) Mit csinálnak azok a tekerentyűk? (Itt kiesett egy óra, mert a Delta főcíméhez hasonló zajokat állítottunk elő.)


flipper

Úgy működik, mint a legó: egy gombhoz adunk elemet és egy drótot, amely a motornál ér véget, és csodával határos módon működik minden


Végül, úgy öt órával a szerelés kezdete után elkezdtek összeállni a dolgok. Valószínűleg a világ legbénább flipperét építettük meg, amelytől Gary Stern flippercsászár még csak el se mosolyodna. De a miénk volt. Ha valaki szétkapja, míg nem figyelünk, fél óra alatt újra összerakjuk, mert már tudjuk a módját. Megtanultunk valamit, ami nem túl hasznos, de legalább szórakoztató.


Bélyeget gyűjtöttem.
Papa hozott egyszer egy kilót.
Azóta nem gyűjtök bélyeget.

Siv Widerberg: Bélyeg


Most azonnal rohanjak a boltba?

A nyugati iskolákra beárazott, másfél millió forintba kerülő készlettel való megismerkedés két dologra volt jó. Egyrészt nagyon szeretem azt a jövőt, ahol a gyerekek – egye fene, csapatépítésből, kísérletezésből vagy játékból akár a felnőttek is – összelegózhatnak mindenféle gépet. Több értelme van, mint műszaki rajzot tanulni és lemezt vágni, hasznosabb, mint bemagolni a Word és az Excel menüit.


flipper

Bőven lenne még mit szerelni rá, de már működik flipperként a gép


Nagyon valószínű, hogy otthonra soha nem veszek Little Bitset. A kisebb készletekben kevés, 12-18 alkatrész van, engem viszont már elrontottak, mint a svéd kisgyereket a versben. Legózni is akkor jó igazán, ha az ember egy teljes vödörnyi elemből válogathat.