Én tagadom, hogy magyar vagyok

Fotó: Bartha Máté

-

„Nem elég, ha tehetséges vagy, magyarnak is kell lenned” - a világhírű magyar fotóriporter, Robert Capa szavaival utazott hét fiatal fotós New Yorkba, hogy kiderítse, hogyan fér meg egymás mellett a magyar identitás és az amerikai álom. Az elkészült alkotások hétfőtől láthatók a Külhon című kiállításon, a Robert Capa Központban.


A pályakezdő tehetségeket gondozó Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója alkotóiból áll az a hétfős csapat, amely a Hungary Initiatives Foundation (a szervezet 5 milliárd forintot kapott a kormánytól az amerikai-magyar kapcsolatok javítására, erről itt írtunk bővebben) pályázatát elnyerve utazhatott New Yorkba. Arra a látszólag egyszerű kérdésre igyekeztek választ találni, hogy mit jelent amerikai magyarnak lenni.Az alapkoncepción belül a résztvevők teljes alkotói szabadságot élveztek, így heten hét teljesen különböző aspektusát ragadták meg az identitás összetett fogalmának. A jelképek, helyszínek, ízek és emlékek kusza szövevényéből összeálló nemzeti identitás immár három generáció óta öröklődik sok amerikai magyar családban. Van, ahol csak ünnepnapokon kerül elő a pálinka, de olyan is, ahol a cserkészet segítségével konzerválják a hagyományokat. „Túlélheti-e a magyar öntudat a tér és az idő kihívásait? Mit jelent egy Kossuth Lajos utca feliratú tábla egy mára csak spanyol ajkúak által lakott negyedben?” - teszi fel a kérdést Pályi Zsófia, aki Bakonyi Zsuzsa mellett a projekt egyik ötletgazdája.A kiállított képeket a mellékelt szövegek, a szereplők vallomásai teszik még személyesebbé. Az élettörténeteket böngészve lassan kirajzolódik, hogy nincs tipikus sztori vagy általános igazság: vannak, akik megtalálták kint a számításukat, hallani sem akarnak többet Magyarországról - a fotósok találkoztak olyannal, akik letagadják a származásukat; mások képtelenek megszeretni az amerikai életmódot, de az állandó és magasabb kereset miatt mégis maradnak.


magyar magyarnak ellensége

Bartha Máté egy lángosos furgont követett napokig, ahogy New York utcáit rótta, így találkozott későbbi riportalanyaival is. Az interjúk során meglepve tapasztalta, milyen széthúzás van még a külhonba szakadt magyarok között is. Ahogy ők mondják: magyar magyarnak nagyobb ellensége, mint bárki más.Barthával ellentétben az Amerikában fényes karriert befutott táncosokat fotózó Szombat Éva főleg pozitív történetekkel találkozott, ám Barthához hasonlóan ő sem költözne New Yorkba. Szerintük a város testközelből zsúfolt és mocskos – mellette Budapest egészen élhető helynek tűnik.

Magyarok tömegei azonban nem így gondolják, és az elvándorlás kérdése rég nem volt annyira aktuális, mint napjainkban. Ahogy megnyitó beszédében a Kossuth-díjas fotóriporter, Korniss Péter fogalmazott: „Az itt feltett kérdések nem elvont, nem elméleti, sőt, még csak nem is nemzetstratégiai kérdések, hanem nagyon is húsba vágóak és emberiek.”Az alkotók közül Bartha Máté és Hirling Bálint is a VS.hu munkatársai. Bartha Máté és Hirling Bálint, Pályi Zsófiával közösen készített New York-i videóit nemsokára nálunk is lehet majd látni. A kiállítás január 18-ig ingyen megtekinthető a Robert Capa kortárs fotográfiai központban.