Elindult az utcai ellenzék facebookja

Fotó: Vs.hu / Kozma Zsuzsi

-

Több hónapos késéssel elindult Várady Zsolt, az iWiW alapítójának és a szeptemberi tüntetések egyik vezéralakjának közösségi oldala. A Populus pártpolitika helyett a leghírhedtebb kerékbilincselős helyekkel, adózási kérdésekkel foglalkozik.


„Januárban már megvolt az oldal váza, de ahogy elkezdtem tesztelni, kiderült, hogy nem eléggé élő és nem lesz elég az állam működésével kapcsolatos, az átláthatóságot növelő információkkal előállni. Koncepciót kellett váltani, újra kellett tervezni, az oldal fókuszát a konkrét cselekvésre helyezni” – mondta Várady az április 16-án elindult Populus késéséről.


Az egykori iWiW alapítója 2015. januárjában jelentette be, hogy kiszáll a MostMi civil szervezetből és a tüntetésszervezésből, helyette a közösségi mozgalomszervező oldalt indít.


Ha utalt már el párezer forintnyi járulékot tíz különböző számlára, tudja, miért rossz a rendszer


A Populuson most megtalálható két ügy egyike sem kapcsolódik a pártpolitikához. Az egyik alatt arról lehet beszélgetni, fotókat megosztani, hogy melyek a leghírhedtebb kerékbilincselős helyek. Azokat az útszakaszokat gyűjtik itt, amelyeken gyakran büntetik az autósokat, ám nincs megfelelően kitáblázva, hogy tilos parkolni ott. A másik téma az adózással kapcsolatos. Azoknak szól, akik a különböző számlaszámokra fizetendő járulékok rendszerébe szeretnének némi logikát csempészni.


Első körben csak és kizárólag közügyeket szerettem volna: olyanokat, hogy az állami rendszer működésében gebasz van, javítsuk ki.

„Az őszi dolgok alatt sem a pártpolitizálás volt a célom, hanem az, hogy a társadalom változzon” – válaszolta a témákat firtató kérdésemre Várady. Az a célja az oldallal, hogy a konkrét, közpolitikai ügyek mentén szerveződő emberek platformja legyen, segítsen a változások elérésében. Ezt akár egy Facebook-csoportban vagy levelezőlistán is lehetne csinálni. A Populus annyiban más, hogy nem járnak hozzá Candy Crush Saga emlékeztetők és kéretlen levelek: lehet a lényegre koncentrálni.


A Populus amúgy a nyárfa latin neve is


Az alapító szerint az teheti népszerűvé és működővé a Populust, ha az oldalt használók érzik, hogy eredménye van annak, amit csinálnak. „Ha egy kerékbilincselős helyre kikerül egy parkolni tilos tábla vagy felfestik jól a jelzést, azzal lehet aktivizálni az embereket.”


A FUTÁR-táblát már felkeltették


A közösségi aktivizmusról már bebizonyították az internetezők, hogy remekül működik. Egy kátyúbejelentő oldal nyomán Magyarországon is indultak el úthiba-bejelentő oldalak. A hazai Járókelő.hu-n pedig nem csak lyukak miatt lehet panaszkodni, hanem letört kukákat vagy rosszul beállított közlekedési táblákat is be lehet jelölni. Az oldal nem csak panaszkodásra jó, a felhasználók által megtalált problémákat jelentik az azokért felelős hivatalnak. Mára több mint 2700 apró, zavaró gondot sikerült megoldatnia a közösségnek.