Elindult a Csendes-óceán nagytakarítása

Fotó: A_Different_Perspective

-

A The Ocean Projekt 2040-ig szeretné begyűjteni a világtengereket szennyező műanyagszemét 90 százalékát.


Kivontatták a San Fransiscó-i öbölből a különleges tisztítóberendezést, amelyet 24 éves holland, Boyan Slat talált fel az óceánok műanyag-hulladékoktól való megtisztítására.

A System 001 nevű rendszer egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és három méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. A berendezést két héten át egy, a kaliforniai partoktól mintegy 500 kilométerre fekvő helyen próbálják ki élőben, és ha ott beválik, 2000 kilométerrel odébb vontatják, a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között elterülő hatalmas csendes-óceáni szemétszigethez, a Great Pacific Garbage Patchhez. A tervek 60 ilyen berendezését telepítését irányozzák elő a másfél négyzetkilométernyi tengeri szeméttelepen, amely az örvénylő tengeri áramlatok miatt alakult ki.A The Ocean Cleanup projektet az azonos nevű hollandiai nonprofit szervezet irányítja Delftből. Az eddigi korlátozott kísérleteket az Északi-tengeren végezték. A csendes-óceáni nagytakarításhoz megnyerték számos egyetem és vállalat támogatását.

A projektet még számos bizonytalanság övezi, nem tudni, hogyan állja meg a helyét a berendezés a nyílt tengeren, erős hullámverésben, a téli viharok idején. A feltaláló bízik abban, hogy néhány hónapon belül megérkezik a szárazföldre az első kukáshajó a tengeren összeszedett szeméttel, és megindulhat a tisztítóberendezés tervezett sorozatgyártása.

A The Ocean Projekt 2040-ig szeretné begyűjteni a világtengereket szennyező műanyagszemét 90 százalékát. A plasztik csak nagyon hosszú idő alatt bomlik le, és ha megteszi, az sem jó, mert mikroszkopikus méretű mérgezőanyagként kerül be a táplálékláncba.

Már az 1950-es évek óta gyűlik a műanyaghulladék az óceánokban, de csak az 1970-es évektől észlelték koncentrálódását a csendes-óceáni áramlatok összefolyásánál.