Elhunyt László János, a narratív pszichológia úttörője

-

A Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézetének egykori igazgatója és doktori iskolájának vezetője, László János 67 éves korában hunyt el január 25-én. „Nem csupán a magyar pszichológiai élet meghatározó személyisége volt, hanem nemzetközi hírű tudós, a narratív pszichológia egyik úttörője, a tudományos narratív pszichológiai elmélet és a narratív szociálpszichológia elmélet megalkotója és világszerte ismert képviselője” – írták róla az egyetem honlapján.


László János a Magyar Tudományos Akadémia egyik vezető kutatójaként került a Pécsi Tudományegyetemre 1989-ben. A kis létszámú pszichológia tanszékből hamar egy szakmailag kiemelkedő intézetet hozott létre, mára legalább ezer diák tanul az alap- és szakirányú képzésekben. László János hozta létre – és haláláig vezette – a Pszichológia Doktori Iskolát, amely hat programmal és több mint száz hallgatóval alkotja a pszichológusképzés egyik legmagasabb fórumát. Ő vezette az egyetemi Doktori Bizottságot, és az Országos Doktori Tanács elnökévé is megválasztották. Több könyvet írt angol és magyar nyelven, számos nemzetközi társaságban töltött be tisztséget, és több nemzetközi folyóirat szerkesztésében is részt vett. Különös figyelmet fordított a magyar szociálpszichológiai kutatások nemzetközi tudományos elismerésére.


Többször kitüntették, többek között Akadémiai díjjal, Ranschburg-emlékéremmel és Jean-Paul Codol-díjjal ismerték el munkáját.