Meghalt Curtis Hanson

-

A Szigorúan bizalmas című film forgatókönyvéért Oscar-díjat kapott.


Hollywood Hills-i otthonában kedden éjjel elhunyt Curtis Hanson, az Eminemről szóló 8 mérföld és a Wonder Boys – Pokoli hétvége rendezője, aki forgatókönyvírói Oscar-díjat kapott a Szigorúan bizalmas című filmjéért. A rendező-forgatókönyvíró-producer 71 éves volt.

„Curtis Hanson hitt bennem és az őrült ötletünkben, hogy egy detroiti rapháborús filmet forgassunk. Voltaképpen ő változtatott engem színésszé a 8 mérföld kedvéért. Szerencsés vagyok, hogy ismerhettem” – mondta Eminem.

Hanson a nevadai Renóból származott, de Los Angelesben nőtt fel. Kimaradt a középiskolából, hogy fotósként, íróként és szerkesztőként dolgozzon a Cinema magazinnak. „Egyfajta filmiskola volt ez számomra” – mondta 2002-ben a Guardiannek.

A 70-es évek elején kezdett forgatókönyveket írni és rendezni, de 1992-ig, A kéz, amely a bölcsőt ringatja című filmje bemutatásáig nem ért el átütő sikert. A thrillerben Rebecca De Mornay bosszúra szomjas dadát alakított. A Veszélyes vizeken című 1994-es thrillerében Meryl Streep és Kevin Bacon játszotta a főszerepeket. „Nagyszerű rendező. Nagyszerű ember. Életem legnagyobb élményei közé tartozott, amikor együtt eveztünk azon a folyón” – írta Bacon a Twitteren. Sok kritikusa és rajongója szerint a 2000-ben forgatott Wonder Boys – Pokoli hétvége volt a legjobb filmje, amelyben Tobey Maguire és Michael Douglas játszott. Maguire szerint Hanson „nagylelkű és tehetséges ember” volt, ő pedig hálás, amiért megismerhette, és dolgozhatott vele.

Hanson és Brian Helgeland jegyezték forgatókönyvíróként a Szigorúan bizalmas című film noirt, amit Hanson rendezett. Az ötvenes évek Los Angelesében játszódó bűnügyi dráma James Ellroy regénye nyomán készült. A forgatókönyvet az amerikai filmakadémia Oscar-díjjal jutalmazta, Hansont rendezőként Oscarra jelölték, és a film is jelölést kapott.

A Szigorúan bizalmas adott lendületet Russell Crowe pályafutásának, Kim Basinger pedig szintén nyert vele egy Oscart. „Köszönöm, hogy hittél bennem. Valójában te változtattad a munkámat karrierré” – írta Crowe kedden éjjel.

„Rendkívüli szereplőgárdánk volt a Szigorúan bizalmasban, akik az általunk írt sorokat érzelemmel, humorral és élettel töltötték meg” – mondta köszönőbeszédében Hanson, amikor átvette az Oscar-díjat.

Legutóbbi munkái között volt a Válság a Wall Streeten című HBO-tévéfilm, valamint a Maverick – Ahol a hullámok születnek című szörfös dráma.