Elhunyt a Tangerine Dream alapítója, Edgar Froese

Fotó: Getty Images / Ilya S. Savenok

-

Dalí előtt is játszott, Vangelist is megihlette, száznál is több stúdióalbum maradt utána. Froese volt a Tangerine Dream egyetlen olyan tagja, aki egy pillanatra sem lépett ki.


Tüdőembólia végzett kedden a német elektronikus zene úttörőjével, az ambient előfutárával, Edgar Froesével – tudatta az együttes honlapja. Froese 1967-ben alapította meg a krautrock berlini iskolájának fontos zenekarát, a szintetizátorokkal kísérletező, nagy kozmikus érzéseket zenébe öntő Tangerine Dreamet. A banda száznál is több lemezt adott ki, filmekhez készített teljes filmzenéket, és ezek mellett soha nem hagyott fel a koncertezéssel. A Tangerine Dream több tucatnyi felállásban játszott, folyamatosan változtak a tagok. Az viszont mindig igaz volt a zenekarra, hogy Edgar Froese játszott a billentyűkön, gitárokon, és ő volt a banda motorja.

Froese öregkorára sem lassult le: a számos filmzene után legutoljára egy videojátékhoz, a Grand Theft Auto V-höz készített zenét.Az együttes egy Froese-idézettel búcsúzik az alapítótól:


Nincs halál, csak megváltozik a kozmikus címünk.