Egyszerű, mint a kő

Forrás: Alapjarat.hu

-

A Mitsubishi Outlanderben megtestesül a kényelem, az erő és a tradíció. De vajon mit tudhat még?


Ha címszavakban kellene meghatározni, mit is jelent a Mitubishi Outlander, nem biztos, hogy az ütős formavilág ugrana be elsőre. Ami viszont biztos, hogy egy könnyen befogadható, hasznos és strapabíró autóra gondolnánk, ami nem hagy cserben meredek helyzetekben sem. A legújabb, frissítésen átesett Outlander külcsíne ismerős lehet, hiszen a 2014-es párizsi autókiállításon feltűnt PHEV Concept-S tanulmányautó jegyeivel büszkélkedik – írja tesztjében az Alapjárat.A megjelenése unalmasnak egyáltalán nem mondható, sőt inkább megosztó, és korunk japán autói közül semmiképpen tűnik ki. Ez annak is köszönhető, hogy az újragondolásnál szinte minden elemet átterveztek az autón.


A Dynamic Shield (dinamikus pajzs) formavilág a Mitsubishi mostanában megújult modelljeinek is meghatározza a stílusirányzatát, így az Outlander sem maradhatott ki a sorból.Elbűvöl vagy sem?

A fejlesztés részeként sikerült a gyárban finomabbra hangolni a futóművet, a karosszéria merevsége nőtt, és a kormány kapott egy elektromos rásegítést. Mindenki döntse el maga, hogy a króm megjelenést kicsit eltúlozták-e vagy sem, csicsásnak vagy modernnek tartja.Az autót körbejárva egységes kinézetet láthatunk. A króm visszatérő elem és néhány helyen még tükörnek is használható. Végigfut a lökhárító aljától a LED lámpák formás vonalainak tetejéig, az ajtók alsó részein, valamint a hátsó, szintén LED technikát alkalmazó lámpák közti területen is. Autónk hasmagassága 190 mm, jó kialakítással rendelkezik, magas, mégis praktikus hatást kelt, kitűnően mutat rajta a megújult 18 colos Y-küllős könnyűfém keréktárcsa.Modernizált belső tér

A nem túl kirívó megjelenéshez, egy elvárhatóan letisztult belső tartozik. Az anyaghasználat hagy némi kívánni valót maga után, főleg a műanyagtenger, amit ellensúlyoznak valamennyire az ergonomikus kialakítással és a díszes kormánnyal, melynek a bőr varrása kifejezetten igényesre sikerült. A zongoralakktól őszintén szólva kiráz a hideg, és azért sem kedvelem, mert a sötét, nagyon minimálisan megjelenő faberakásról teljes mértékben elvonja a figyelmet. A nagyobb mennyiségű fa-utánzat természetesebb belsőt kölcsönözne.


Mitsubishi Outlander teszt


Pozitívum, hogy az elődjéhez képest sokkal csendesebb lett az autó, nem nyikorognak a műanyagok, nem koccannak össze akár rosszabb úton sem, hála a precízebb összeszerelésnek. A multimédiás rendszert sajnos nem sikerült élvezhetőbbé varázsolni, lassú és régimódinak hat, bár véleményem szerint az Outlander tulajdonosok nagy része nem ezért veszi ezt a modellt.


Mitsubishi Outlander teszt


Helykínálatban nincs hiány alapvetően elöl és hátul sem. A vezető ülése elektromosan állítható háttámasszal rendelkezik, kifejezetten kényelmes és jól személyre szabható. A hátsó háttámlák dőlésszöge is állítható, így mindenki megtalálhatja ott is a kényelmes üléspozíciót.


Mitsubishi Outlander teszt


A csomagtartó teljesen síkpadlós, de alaposabban szemügyre véve feltűnik a harmadik üléssor, amit elrejtettek a padlózatba. Sokan tartanak ettől, de az Outlanderben aránylag kényelmes itt hátul ülni.


Mitsubishi Outlander teszt


A csomagtartó tágasnak mondható, 463 literes. Ebből csak 12 litert vesz el a 710 Watt összteljesítményű prémium Rockord-Fostage HiFi mélynyomója, ami csodákra képes, de ez az idősebbeknek nem feltétlenül szempont. Ami már inkább segíti a döntésüket az az autó mérete, a belső jó variálhatósága és a kényelem.


Mitsubishi Outlander teszt


Milyen motor illik az Outlanderbe?

Öreguras, vagyis egy 2,2 literes dízelmotor, ami 150 lóerőt és 360 Nm-es nyomatékot biztosít. Egy ekkora terepjáróban ez a minimum, de nagyobbat sem lenne érdemes belerakni főleg úgy, hogy mind a négy kerék hajtott. Váltója egy hatsebességes CVT automata egység, nem egy modern vagy gyors darab, sokat csúsztat és tovább hagyja pörögni a motort erőteljes gyorsítás esetén. A váltófülek használata nem indokolt egy olyan autóban, amit alapvetően nem is lehet sportosan vezetni.


Mitsubishi Outlander teszt


Kényelmesen lehet vele haladni, az erejével nincs gond, bár a dízelmotor aránylag hangos zakatolása azért elvesz az élményből egy kicsit. 1500-as fordulattól szépen elkezd húzni, egészen 2750-ig. Versenyezni azért nem ajánlott, de egy magabiztos sofőrrel az ember keze alá dolgozik a gép, akár aszfalton vagy enyhébb terepen is. A 7 literes átlagfogyasztás kellemes adat egy automata váltós Outlandertől, bár gyorsabb tempóval, például autópályán akár felkúszhat 9 liter fölé is könnyedén.


Mitsubishi Outlander teszt


A komótos autó nyugodt vezetőt kíván

Az Outlander futóműve elöl MacPherson, hátul Multilink felfüggesztéssel büszkélkedik. Az egész autó - ahogyan a futómű is - nyugodt, komótos közlekedésre sarkall, jól veszi az úthibákat és ügyesen siklik át rajtuk, akár hét személlyel is nagyon kellemes utazást biztosít. Az S-AWC, más néven az integrált vezérlőrendszer stabilitást és jó kezelhetőséget biztosít akár nagyon rossz minőségű utakon is, köszönhetően az összkerékhajtás, a stabilitásvezérlő és a kicsúszásgátló kombinációjának.


Mitsubishi Outlander teszt


A hivalkodástól mentes Outlander nincs is tele pakolva vezetéstámogató rendszerekkel: csak az adaptív tempomat, az ütközés megelőző és a sávelhagyásra figyelmeztető áll rendelkezésre, de hiányérzet nincs, hiszen az ötcsillagos törésteszt jól mutatja, biztonságban vannak az utasok. A kormányzás a SUV-okra jellemzően pontatlan, ami egyébként nem zavaró, szinte természetesnek érződik egy ilyen karakterű autóban. A japánok célja egy kifejezetten stresszmentes, kiegyensúlyozott szabadidő-autó létrehozása volt, amit az Outlanderben meg is tudtak hibátlanul személyesíteni. A kötelezőt hozza, de semmi többet.


Mitsubishi Outlander teszt


Összegzés

A felfrissített Outlander a kétliteres benzinmotorral a legolcsóbb, sőt, még összkerékhajtás nélkül is beszerezhető. A konkurensekkel szemben a helykínálat lehet a legfőbb erénye, viszont a korszerűtlen megoldásaival, a lassú multimédiás rendszerével és az extrák hiányával nem igazán a fiatalok autója. A pontatlan kormányzást egy remek, stabil karosszériával és kényelmes futással tudja kompenzálni. Aki kerülné a dízelmotort, az válassza a PHEV változatot, ami az egyik legnépszerűbb Plug-in Hibrid (konnektorról tölthető) zöld rendszámos SUV Európában.


Mitsubishi Outlander III Facelift – 2.2 DI-D 4WD Automata

 • Lökettérfogat: 2268 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 150 LE 3500/perc
 • Max. forgatónyomaték: 360 Nm 1500-2750/perc
 • Hossz./szél.: 4695/1810 mm
 • Tengelytáv: 2670 mm
 • Saját tömeg: 1610 kg
 • Városi fogyasztás: 6,9 l /100 km
 • Országúti fogyasztás: 5,2 l /100 km
 • Vegyes fogyasztás: 5,8 l /100 km
 • CO2-kibocsátás: 154 g/km
 • Végsebesség: 190 km/h
 • 0-100: 11,6 s


A tesztet az Alapjárat készítette, a YouTube csatornájukra itt lehet feliratkozni.