Egy videón a McLaren analóg és digitális csúcskorszaka

-

Az EVO magazin összeeresztette a McLaren történetének két legütősebb autóját, az F1-et és a P1-et.


Ugyanaz a cég gyártotta őket, ugyanabban a kategóriában küzdenek, mégis egy világ választja el őket egymástól. A brit EVO magazin kíváncsi volt, hogy a McLaren első, és egyben legzajosabb tapogatózása az utcai autók piacán mennyire hasonlítható össze a jelenlegi csúcsgéppel.

Nagyjából sehogy.

Az F1 – mint ahogy az a nevéből is látszik – Forma 1-es technikával megtámogatva érkezett az utcákra, és abban a korban született, amikor ezek az autók – mai szemmel legalábbis – mindössze felnagyított, szédületes gokartok voltak, míg a több mint két évtizeddel későbbi P1 csuklóból hozza az előd teljesítményét, úgy, hogy közben csendesebb, gyorsabb, környezet- és emberbarátabb.

Bár mindkét autó korának meghatározó gépe volt, az F1-nek nem nagyon akadt teljesítménybeli riválisa, a tervezésen kívül pedig lényegében semmit nem találunk rajta, amihez köze lenne egy számítógépnek. Az az autó pont úgy és azt teljesíti, amit és ahogy kérünk tőle, még ha ezzel meg is öljük magunkat. A P1 ezzel szemben hihetetlen könnyűvé teszi a nagy teljesítmény kiaknázásának feladatát, illetve nagy részben át is veszi azt a sofőrtől.