Egy vállalható okostelefon

Forrás: Samsung

-

A Samsung Galaxy Ace 4 ideális választás, ha valakinek olcsó, de ügyes telefon kell. Nem erőgép, nem is csodakütyü, de ezt már nem ciki utcára vinni.


Azon szenvedélyes felhasználók közé tartozom, akik elnevezik az eszközöket, amiket használnak. Borisz a főzőlap, Emma a laptop és Clarisse III a mobiltelefon - ő két elődje után kapta a nevét. Érzelmi viszony fűz a kütyüimhez, így borzalmasan nagy hendikepből indított az Ace 4. Ugyanis rühellem a Samsungot. A dél-koreaiakkal párszor már meggyűlt a bajom, és azon túl, hogy gyártanak teherhajót, nem tudtam semmi jót elmondani róluk, de ez a telefon most mindent megváltoztatott.


Nevet azért nem adtam neki, mert ezt megtette helyettem a Samsung, amely oda-vissza keresztelte. A világ egyes részein emlegetik Trend 3-ként, Európában Ace Style LTE néven fut, míg nálunk az egyszerűség kedvéért csak Ace 4 lett belőle. Az Ace-családba teljesen beleillik ez a készülék is: olcsó, egyszerű, de legalább valódi okostelefon.


A kopogós műanyag és ami alatta van

Nehezen indult a kapcsolatunk. Nem szeretem a kopogós műanyagot, rajta a kályhakrómmal, az Ace 4 pedig ezekből készült. Ezzel együtt a megjelenésére nem tudnám azt mondani, hogy ronda. A telefon - az anyagválasztástól eltekintve - igényes, sőt, már majdnem szép. Ha a középső gomb nem idézné a hetvenes évek sci-fijeit, akkor majdnem hibátlan lenne az összkép. A fehér változat kissé nőies, de egyáltalán nem ciki férfiaknak sem.


A formatervezők egy kényelmesen kézbe vehető telefont csináltak. A gombok jól elérhetőek, nem ragadnak be. Tapizás közben nem nyomjuk be a funkciógombokat véletlenül a tenyerünkkel. A 121,4 x 62,9 dimenzióknak hála nem túl batár, de nem is hangyáknak gyártották. A 11 milliméteres vastagsága sem zavaró, elég laposnak fogja érezni mindenki.


Kopogós műanyag, de nem rossz érzés kézbe venni


A megjelenéshez hozzátartozik még a 4,3 hüvelykes Super-AMOLED kijelző is, amely annak ellenére is jó minőségű látványt ad, hogy a 480 x 800 pixeles felbontás egyáltalán nem számít kiugróan nagynak. Engem meglepett, hogy vakító fényben is egészen jól olvasható maradt a kijelző.


Fagy, de ezt úgy sem fogja senki sem észrevenni

Az Ace 4-et nem azoknak találták ki, akik maximálisan kihasználják okostelefonjukat. Az alap internetezés-telefonálás-számolás felhasználói háromszögnél többet ne is várjunk tőle. Belépőszintű készülékhez képest viszont egészen jónak számít az 1,2 gigahertzes, négymagos processzor és az 1 gigabájnyi RAM. Az Adreno 306-os grafikus gyorsító teszi a dolgát, de senki se számítson arra, hogy úgy teljesít majd a telefon, mint egy Xbox One. Sőt, néha az is előfordul, hogy egy-egy játék akadozni kezd: nekem a Global Assaulttal gyűlt meg a bajom, de egészen jól viselte a próbatételt, csak néhányszor akadt meg.


Túlterhelni is csak egyszer sikerült az Ace 4-et, egymástól független két-két üzem- és akkuidőt vizsgáló app után sikerült azt elérnem, hogy jó négy másodpercig tartott megnyitni a hívásindító menüt. Ez viszont egy teljesen életszerűtlen teszt volt; más körülmények között a legdurvább lassulást nagyjából 20 alkalmazás letöltése után a kezdőképernyő megjelenítése jelentette a pihenő állapotból.


Nem csúcstelefon, de a hétköznapokra elég


Az árkategórián belül - 35 000-40 000 forint - jó eséllyel az Ace 4 a legjobb választás. Bár a Sony Xperia E3 veri a legtöbb paraméterben a Samsung készülékét, de lényegesen rosszabb érzés használni. Márpedig nem a gigahertzek és a megabájtok számítanak, hanem az élmény, és ebben az Ace 4 nagyon jó.