Egy lebegő porszívó a jövő légdeszkája

Forrás: Hendo

-

Messze van még az az idő, amikor egyszer majd Marty McFly légdeszkáján suhanhatunk, egy amerikai házaspár és csapata azonban megpróbálkozott valami hasonlóval. Az ő légdeszkájuk inkább egy lebegő porszívóra hasonlít, mintsem a Vissza a jövőbe legendás darabjára, ráadásul egyelőre képtelen arra, hogy a parkban lazulhassunk vagy munkába járjunk vele.


Az év legszebb pillanatai közé tartozott, amikor februárban Christopher Lloyd, Tony Hawk és Moby közreműködésével bemutatták azt a gyönyörű „légdeszkát”, ami a Vissza a jövőbe filmben (pontosabban a trilógia második és harmadik részében) Marty McFly lába alatt volt. A deszkát a filmben látható darab pontos másaként reklámozták, több méter magasra is lehetett vele emelkedni, ezért gyanús is volt, hogy a szerkezet nem lehet igazi. Nem is volt az, maga Tony Hawk személyesen kért bocsánatot a médiahackért, mert elmondása szerint nem gondolta volna, hogy több millió embert húznak be a csőbe a kamu videóval. A rajongók végtelenül csalódottak lehettek: hiszen idén sem lesz karácsonyra igazi légdeszka a fa alatt.


Kompenzációként van viszont egy félig jó hírünk: fejlesztik a hoverboardot. A Kickstarteren 250 ezer dollárt (nagyjából 60 millió forintot) próbál összeszedni a Hendo csapata december közepéig, hogy a jelenleg 2 és fél centire emelkedő eszköz prototípusát tovább fejlesszék, és hogy a vásárlók számára további deszkákat gyártsanak. A Hendo viszont korántsem tökéletes, teli van szépséghibákkal. Például egyáltalán nem hasonlít McFly deszkájára, inkább egy dizájnos porszívóra emlékeztet, ráadásul külön pályát is igényel, azaz otthon, a parkban vagy az utcán senki sem tudná használni.A Hendót megalkotó Henderson házaspár és csapatának fejlesztése valójában már egy létező technológián alapul. A légdeszka működése a mágneses lebegtetés és hajtás elvén működik, azon a fizikai elven, amit a lebegő mágnesvasútnál már alkalmaznak Japánban. A deszka aljára négy korongot építettek, amelyek mágneses mezőt generálnak, és kölcsönhatásba lépnek a fém borítású talajjal, a taszítás következtében emelkedik el a deszka a talajtól.


A fejlesztők egyelőre a pálya csak egy részét építették meg tesztelésre, viszont azt ígérik, hogy a közösségi finanszírozásból összejött pénz egy részét a hagyományos skate-pályához hasonló hoverboard-pálya összerakására fordítják majd.A mérnökhallgatóknak jó játékszer lehet

A Hendo készítői szerint fejlesztésük jelentősége nem abban áll, hogy megalkották a légdeszkát, hanem abban, hogy megalkották a mágneses mező építészetét (Magnetic Fields Architecture). Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a mágneses térben úgy mozgathatjuk az eszközünket, hogy az nem billen ki az egyensúlyából. A két mágneses töltésű anyag taszítása ugyanis még nem garantálja azt, hogy a test a talaj fölött akár egy helyben is tudjon lebegni. A Hendo technológiájával viszont a test ide-oda csúszkálás nélkül is látszólag megáll a levegőben, a készítők szerint ráadásul a technológia nem is annyira drága, a csapat által fejlesztett fehér kocka (White Box+) megvásárlásával bárki kísérletezhet a lebegéssel.


A White Box egy telefonra letölthető alkalmazás segítségével irányítható a fém borítású felület felett, újra tölthető elemeivel 12-15 percet képes a levegőben tölteni. A csapat szerint a kockában lévő elektromágnesek sokkal nagyobb tömegtű test felemeléséhez is elegendőek, akár olyan testeket is tologathatunk velük, amelyek elsőre megmozdíthatatlannak tűnnek.

Egy ilyen kockát a készítők 900 dollár (215 ezer forintot) „támogatásért" cserébe postáznak a vásárlónak, ahhoz viszont, hogy saját légdeszkánk legyen, 10 ezer dollárt, azaz több mint kétmillió forintot kell fizetni. Persze akkor még mindig meg kell várni, hogy elérhető távolságban épüljön egy speciális pálya is hozzá.