Egy évig egy vulkán mellé zárják őket, hogy felkészüljenek a Marsra

Forrás: http://hi-seas.org/

-

A NASA leghosszabb Mars-szimulációja kezdődött meg Hawaiin. Az emberi tényezőt figyelik meg.


Hawaii szigetén egy kialudt vulkán mellett, egy kupolában kezdte meg a NASA az eddigi leghosszabb Mars-szimulációját. Hat embert zárnak el egy évre, hogy a személyes interakcióikat vizsgálják. „Fontos felismernünk, hogy az emberek közti konfliktusokat nem kerülhetjük el. Az ezekhez hasonló hosszú missziókon mindenképpen megtörténnek majd, még a legkiválóbb emberekkel is” – indokolta a NASA egyik munkatársa a mostani szimuláció jelentőségét.

A Mars-expedíció egytől három évig terjedhet majd a tervek szerint.

A mostani kísérletben részt vevő hat ember – azaz: egy francia asztrobiológus, egy német fizikus és négy amerikai, köztük egy pilóta, egy építész, egy újságíró és egy talajszakértő – egymáshoz közeli, szűk lakhelyeken élnek majd friss levegő és friss étel, valamint magánélet lehetősége nélkül. Űrruhában mehetnek majd csak ki a 11 méter átmérőjű és 6 méter magas kupolából. Minden embernek lesz egy ágya és egy íróasztala a szobáján belül. Egyebek mellett konzervtonhalat és por állagú sajtot esznek majd.


A konfliktusok elkerülhetetlenek lesznek


A Marsra az út hat hónapig tarthat majd. A NASA eddig négy és nyolc hónapos szimulációkat hajtott végre, de azok többnyire a technikai és tudományos szempontokra összpontosítottak.