Egy apa, aki szárnyakat ad Down-szindrómás fiának

Forrás: That Dad Blog

-

Wil Down-szindrómásként érkezett a Lawrence családhoz, és rövid idő alatt mindenkit levett a lábáról. A róla készült képekkel az édesapja azt szeretné megmutatni a világnak, hogy a fia bármire képes. Akár repülni is.


Amikor Wil Lawrence 2013. október 14-én megszületett, az édesapja senkinek sem küldött képet róla. Wil ugyanis Down-szindrómával jött világra. Az egész család félt a jövőtől, és nem tudta, mihez kezdjen a jelennel. Az azóta eltelt másfél évben viszont Wilről rengeteg kép született, igazi címlapfiú lett belőle, és a családja örömmel meg is osztja ezeket a felvételeket. Lawrence-ék ugyanis időközben rájöttek, hogy az élet akár nagy buli is lehet egy Down-szindrómás kisfiúval.„Olyan módon változtatta meg az életünket, amit korábban el sem tudtunk képzelni. Az alatt az idő alatt, mióta velünk van, segített nekünk abban is, hogy családként fejlődjünk” – lelkendezett az apa, Alan Lawrence.A Utah-ban élő Lawrence szülők négy gyereket neveltek, amikor megérkezett hozzájuk Wil. Alan Lawrence fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy családként semmit sem kell feladniuk abból, amit szeretnek csak azért, mert Wil Down-szindrómás. „Segít nekünk lelassítani, és megtalálni az örömöt az életben” – írta Alan.Wil édesapja szerint a fia mindig is repülni akart egészen azóta, hogy megtanult hasra fordulni. Ilyenkor hátradobja a karját, és le-felmozgatja a lábát, a család pedig azzal poénkodott, hogy egyszer még felszáll. Fotósként Alan akár meg is valósíthatta ezt a repülést. Így született meg a Wil Can Fly, azaz Wil tud repülni című fotósorozat, ahol Alan Lawrence egy egészen egyszerű trükköt vetett be: a levegőbe emelte a fiát, majd kiphotoshoppolta magát a képekről, amelyeken Wil így tényleg repül A látványos fotók az Instagramon kezdték meg a diadalútjukat, és mivel a család barátai és ismerősei kifejezetten rajongtak a képekért, heti rendszerességgel értesülhettek arról, hogy Wil éppen merre repült.A képek sikerén felbuzdulva született meg a Wil tud repülni naptár ötlete, a kisfiú főszereplésével készülő naptárakból származó bevételek felét két Down-szindrómásokkal foglalkozó alapítványnak ajánlják fel. A család közben még nagyobbat álmodott: az a tervük, hogy három hétre kibérelnek egy lakóbuszt, és öt különböző államra kiterjesztik Wil repülésének a kalandját, a Grand Canyontól a Golden Gate hídig minél több helyen szeretnének fotókat készíteni. A különleges turnéjuk során Down-szindrómás gyerekeket nevelő családokat is meglátogatnak.„Az egészet azért csináljuk, hogy megmutassuk a világnak, a Down-szindrómás emberek bármire képesek, amit a fejükbe vesznek – akár repülni is tudnak. A Down-szindrómások rengeteget tudnak adni a világnak” – írta a VS.hu-nak Alan Lawrence.


Wil Can Fly, repülő Down-szindrómás baba, That Dad Blog


Alannek nehezére esik visszaidézni a kezdeti időszakot. „Amikor az orvos elmondta, hogy Wil Down-szindrómás, elég önzően reagáltam. Sokat gondolkoztam olyan dolgokon, amelyeket nem tudtam irányítani. Utálom, hogy ezt kell mondanom, de úgy éreztem, hogy teher lesz a családunknak” – mesélte egy televíziós műsorban, és elismerte azt is, hogy a kórházban szinte meggyászolta a gyereke állapotát.


Wil Can Fly, repülő Down-szindrómás baba, That Dad Blog


A helyzeten nem sokat segített az sem, hogy amikor az interneten megpróbált utána nézni a Down-szindrómának, eleinte csupa orvosi információt talált, és egyik sem volt túl biztató. Néhány blog azonban vállalkozott arra, hogy bemutassa, milyen boldog lehet az élet egy Down-szindrómás emberrel, és Alan Lawrence-t ezek a beszámolók inspirálták annyira, hogy ő is elkezdje terjeszteni a maga pozitív üzenetét.


Wil Can Fly, repülő Down-szindrómás baba, That Dad Blog


„Eleinte azt hittem, hogy Wil majd határokat szab a családunknak, de ő ajtót nyitott egy csomó új kaland és élmény előtt – mondja Alan Lawrence. – Lehet, hogy nehezebb dolga lesz, de meg tud tenni mindent, amit csak akar”– teszi hozzá Wil édesanyja, Nikki.


Wil Can Fly, repülő Down-szindrómás baba, That Dad Blog


Alan kedvence az a kép, amely a fürdőszobai tükör előtt készült a kisfiúról. „Szeretek azon gondolkodni, hogy mi járhatott a fejében, amikor először meglátta magát a tükörben.”


Wil Can Fly, repülő Down-szindrómás baba, That Dad Blog


Alan a család életéről és a Willel átélt kalandokról blogot vezet. Itt írt arról, hogy mindegyik gyerekét szereti, de Wil iránt kicsit mások az érzései. „Az iránta érzett szeretetemet átitatja a megbánás érzése, amiért olyan negatívan fogadtam Wil diagnózisát. Néha úgy érzem, hogy több szeretettel tartozom neki, hogy ezzel kérjek bocsánatot tőle, de aztán rájövök, hogy ennek nem kell így lennie. Biztos vagyok benne, hogy ha tudna beszélni, már rengetegszer megbocsátott volna anélkül, hogy én ezt kértem volna tőle”.

A Lawrence család kalandjait Alan blogján, a Facebookon, a YouTube-on és az Instagramon is lehet követni.


Wil Can Fly, repülő Down-szindrómás baba, That Dad Blog