Csökkent a nagyvárosok légszennyezettsége

Fotó: MTI/AP / Kin Csung

-

A világ több mint 30 városában élnek tízmilliónál is többen – áll az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a JRC jelentésében.


Egy új adatbank szerint több mint 70 városban élnek több mint ötmillióan, 40 városban pedig 5 és 10 millió közé tehető a lakosok száma. Indiában és Kínában 5-5 több mint tízmilliós lakosú úgynevezett megacity van, míg Európában csupán három: Párizs, Moszkva és Isztambul. Összesen több mint 470 olyan város van a világon, ahol legalább egymillióan élnek.

A JRC kutatói az általuk létrehozott Global Human Settlement Layer (GHSL) nevű adatbankot nemrég a malajziai Kuala Lumpurban megrendezett idei World Urban Forumon mutatták be. A GHSL nyilvánosan elérhető adatai 10 ezer városi régiót ölelnek fel világszerte. A JRC szerint ez a valaha nyilvánosságra hozott legnagyobb és legátfogóbb adatbank a városokról.

Ennek segítségével a kutatók megállapították, hogy a városok az elmúlt években globális átlagban jobban nőttek, mint azt eddig vélték. Az afrikai városrégiók lakossága például 1990 és 2015 között megkétszereződött, Ázsiában pedig 1,1 milliárd fővel növekedett. A GHSL adatai főként nagyszámú műholdas felvételekből származnak: összesen 12 400 milliárd képfelvételből. A műholdas adatokat a szakértők összehasonlították népszámlálások és földrajzi adatok eredményeivel. Ebből egy vizualizált várostérkép jött ki, amely láthatóvá teszi 40 év változásait 1975-ből, 1990-ből, 2000-ből és 2014-ből származó információk segítségével.

Az egyre erősödő városiasodás során a JRC-kutatók pozitív folyamatokat figyeltek meg: a zöld felületek nagysága 2000 és 2015 között 25 százalékkal növekedett.

A levegő szennyezettségének mértéke 1990 és 2000 között növekedett a városokban, azóta azonban ez a trend világszerte megfordult.