Búvárok találták meg a tengeralattjárón meghalt nő fejét

Fotó: Frumperino

-

Kim Wall levágott fejét, lábait és ruháit két zsákba rejtették – közölte a dán rendőrség. A nő torzóját a tenger sodorta partra egy koppenhágai szigeten.


A búvárok egy öbölben találtak két elsüllyesztett zsákot, az egyikben a nő feje, a lábai és egy kés volt, a másikban pedig Kim Wall ruhái, néhány nehezebb fémtárggyal együtt. A nő fejét fogorvosok azonosították.

A tisztázatlan körülmények között feldarabolt és tengerbe dobott Wall holttestét augusztusban azonosították. A partra sodort torzón 15 késszúrást és fűrészelés nyomait találták.

A svéd újságírót augusztus 10-én látták utoljára Peter Madsen tengeralattjáróján. A nő interjút akart készíteni a házilag készített, 40 tonnás és 18 méteres tengeralattjárón. A tengeralattjáró elsüllyedt, a hajótörést túélő Madsent gyilkosság gyanújával vették őrizetbe.

A 46 éves autodidakta mérnök, tengeralattjárók és űreszközök tervezője a bíróságon tagadta, hogy megölte és feldarabolta a 30 éves riportert. Azt mondta, hogy a merülés után mindketten ki akartak menni a búvárhajó fedélzetére. Ő ment fel elsőként a toronyba és tartotta a csapóajtót a riporternek, ám megcsúszott, amikor egy másik hajó hulláma meglökte a tengeralattjárót, az ajtó pedig rácsapódott a nő fejére. Amikor újra kinyitotta az ajtót, Wall padlón feküdt egy hatalmas vértócsában.

Madsen azt mondta, pánikba esett. A tengerbe a holttestet, és azért kötött nehezékeket a testre, hogy "temetési szertartásként" a tengerfenékre süllyedjen. Azt viszont tagadta, hogy megcsonkította volna a tetemet. Madsen azért süllyesztette el tengeralattjárót, mert a történtek után nem akarta használni.

Az ügyészség a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját gyilkosság vádjára súlyosbította, és megtoldotta a hullagyalázás vádjával is. Azt még az ügyészség sem tudja, hogyan halt meg a nő, és sőt az indíték sem világos. Megpróbálják kideríteni, hogy mentális zavarban szenved-e a férfi.

A szabadúszóként New Yorkban és Kínában dolgozó Wall The Guardiannek és a The New York Timesnak is írt.