Burgundia és Champagne pincészetei is a világörökség részeit képezik

Forrás: Wikipédia

-

Az UNESCO Bonnban döntött az új helyszínekről.


Champagne az a terület, ahol a habzó bor módszerét kifejlesztették az üvegben történő második erjedésnek köszönhetően a XVII. század kezdetétől a XIX. században kezdődött ipari termelésig – hangsúlyozta közleményében az UNESCO.

A listára három terület került fel: a Champagne-tól Épernay-ig vezető út, ahol a nagy presztízsű pezsgőmárkák pincészetei találhatók, és ahol több millió üveg pezsgő érlelődik; a Saint-Nicaise és Reims közötti dombvidék, amelynek ókori és középkori földalatti barlangjait erjesztéshez és tárolásra használják; valamint az Epernay körüli történelmi borvidék. Ezek együtt biztosítják a pezsgőtermelés folyamatát.

A világörökséggé nyilvánított másik borvidék Burgundiában a Dijon és Beaune városok közötti terület, amely történelmi szőlőbirtokaival és különleges klímájával egyedülálló a világon. A párizsi székhelyű világszervezet szerint itt mindegy egyes birtok különleges jelleget biztosít a bornak a talaj, a napsütés, a szélnek való kitettség és az emberi munka függvényében.

Az itt termelt borok a legjelentősebbek és a legdrágábbak közé tartoznak Franciaországban és a világon, többek között a Romanée-Conti, a Vosne-Romanée vagy a Montrachet. Mindkét területet 2006-ban javasolta Franciaország a természeti örökségeket védő listára.

Az előzetes becslések szerint az UNESCO-örökségvédelem mintegy húsz százalékkal növelheti a turisták által eddig is szívesen felkeresett borvidékek látogatottságát.

Burgundia és Champagne elismerésével 41-re emelkedett a Franciaországban található világörökségi helyszínek száma.