Budapest, te csodás – dalok Cseh Tamástól George Ezráig

Fotó: Ddq / Flickr CC-BY-SA / Ddq / Flickr CC-BY-SA

-

A legmagasabb rotációban játssza a világ egyik legfontosabb rádióadója, a BBC Radio 1 a nemrég a magyar fővárosban is járt fiatal angol dalszerző-énekes, George Ezra Budapest című dalát – nincs kétség tehát afelől, hogy a dalból nagy sláger lesz, lett. Persze nem ez az első dal, amelynek Budapest a címe, és Budapestről szól. Popkult-kartográfia, dalok, zeneművek a magyar fővárosról Budapest címmel.


Cseh Tamás / Másik János: Budapest (1977)

Ezt a dalt talán még az is ismeri, aki nem ismeri. A Levél nővéremnek című 1977-es, hibátlan  albumon hallható dal romantikus noir, városbújócska, kordokumentum, egy jól ismert és ma is aktuális (sőt, valószínűleg örök érvényű) hangulat csupa idézhető és idézendő mondattal – nem is idézgetünk, inkább belinkeljük ide a teljes szöveget, csemegézzen ki-ki kedvére. Cseh Tamás 2009 óta már nincs köztünk, egy másik hadi ösvényen jár, Másik János szólókoncerteket ad, és az Európa Kiadóban zenél.James Newton: Budapest (1982)

A jazzt klasszikus zenei elemekkel is keresztező szaxofonos-fuvolista, James Newton, aki az amerikai nyugati parti jazz egyik legfontosabb személyisége, Buddy Collette tanítványa, 1982-es, cím nélküli nagylemezére rögzítette Budapest című darabját. Newton basszusgitárosként kezdte pályáját tizenévesként, később szaxofonra váltott, de kora huszonéves korától már kizárólag a fuvolára koncentrált. 2000-ben beperelte a Beastie Boyst – azt állított, hogy a hiphoptrió Pass The Mic című számában engedély nélkül használta Choir című szerzeményének egy háromhangos mintáját. A dal itt hallgatható meg.


Jethro Tull: Budapest (1987)

Ian Anderson fuvolista és 1967-ben Lutonban alakult folkos, prog-, art- és jazz-rockos, klasszikus zenei elemeket sem nélkülöző zenekara visszajáró vendég Magyarországon, talán nem is véletlen, hogy a magyar főváros megihlette. Első lemezük 1968-ban jelent meg, de a zenekar – természetesen erősen változó felállásban – egészen 2011-ig üzemelt. Az elmúlt években Anderson szólóban alkot. Budapest című számuk az akusztikus jellegű 1987-es Crest Of a Knave című lemezen hallható. Ez az album volt a Jethro Tull legsikeresebb lemeze a hetvenes évek óta.Andersen: Budapest (1991)

Az amerikai–magyar David Bornstein vezette, angolul éneklő Andersen a rendszerváltás utáni Budapest egyik legizgalmasabb alternatív zenei produkciója volt. Az öttagú együttes – itt játszott a ma a Kistehén zenekart vezető Kollár-Klemencz László és a Quimby-trombitás, Kárpáti Dódi – két nagylemezt készített el (The Laughing Cow and Other Stories, 1991 és Merry Misery, 1993). A zenekar több klipjét is játszotta a Music Television, de az Andersen végül nem tudott kilépni a nemzetközi piacra, ráadásul belső tartalékai is elfogytak – Bornstein hazatért Los Angelesbe, ahol 1996 szilveszter éjszakáján heroin-túladagolásban elhunyt. Budapest című számuk – melyet egyébként Kollár-Klemencz énekelt – klipet is kapott, és ez a klip ment is az MTV-n.The Reindeer Section: Budapest (2002)

A Reindeer Section skót zenekar, afféle indie-szupergrupp, melyet a Snow Patrol vezére, Gary Lightbody hozott létre 2001-ben, és olyan együttesek tagjai zenéltek benne, mint az Arab Strap, a Belle & Sebastian, Mogwai, a Teenage Fanclub, a Vaselines vagy az Idlewild – és persze a Snow Patrol. Az egy évig működő együttes tagja Iain Archer is, aki korábban Lightbody-val zenélt a Snow Patrolban - s akivel Lightbody 2009-ben egy másik szupergruppot alakított. A Tired Pony tagjai többek közt az REM gitárosa, Peter Buck, az REM állandó turnégitárosa, Scott McCaughey és a sztárproducer, Jacknife Lee. A Budapest című dal a Reindeer Section 2002-es Son Of Evil Reindeer című lemezén hallható.Poni Hoax: Budapest (2006)

A Poni Hoax négytagú francia elektronikus zenei formáció, mely 2001-ben alakult. Zenéjüket többen a Daft Punkhoz hasonlítják, de zenéjükben posztpunkos, art-popos és funkhatásokat ugyancsak hallhatunk. A zenészek a párizsi zenei konzervatóriumban találkoztak, bemutatkozó nagylemezük 2006-ban jelent meg – ezen az albumon hallható a Budapest című szám. A dalt a zenei megmondó Pitchfork Media a 2006-os év 100 legjobb száma közé sorolta. Legutóbbi lemezük, a State Of War 2013-as.George Ezra: Budapest (2014)

Persze George Ezra daláról sem feledkezünk meg. Az énekes-dalszerző 1993-ban született, jelenleg Bristolban él, hősei Bob Dylan és (Bob Dylan hőse) folk-dalnok-ős, Woody Guthrie. 2013-ban jelent meg első EP-je, fellépett a Glastonbury Fesztivál BBC Introducing színpadán, s felkerült az új év tehetségeit tételező BBC Sound Of...2014 listára is. Bemutatkozó nagylemeze, a Wanted on Voyage néhány hete, 2014. június 30-án jelent meg – ezen is hallható a korábban kislemezként már megjelent Budapest. Amit már jól ismerünk.Bónusz infó

Létezett egy Budapest nevű zenekar is. Egy öttagú, angol (Leamington Spában alakult) melankolikus gitárpopegyüttesről van szó, mely 1999 és 2006 között működött. 2002-es bemutatkozó nagylemezük, a Too Blind to Hear megjelenése után az egyik tag, Mark Walworth gitáros öngyilkos lett, de ennek, reméljük, semmi köze a magyar fővároshoz. A debütalbumon kívül még egy lemezük jelent meg (Head Towards The Dawn, 2006), utána feloszlottak – John Garrison gitáros-énekes szólópályára lépett.Fejléckép: Ddq.