Bucsi Rékát is díjazták a Berlinálén

Fotó: MTI/EPA / CLEMENS BILAN

-

Elsőfilmes román rendezőnő alkotása kapta az Arany Medvét.


Adina Pintilie elsőfilmes román rendezőnő Touch Me Not című alkotása kapta a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 68. Berlin Nemzetközi Filmfesztiválon. Pintilie dokumentarista stílusban készített alkotását a kritikák radikális kísérleti filmként jellemezték, amely a szexualitás témáját dolgozza fel tabuk nélkül. A több mint kétórás román-német-cseh-bolgár-francia koprodukció egy nő történetét meséli el, aki mások mellett pszichiáterhez és férfi prostituálthoz fordul segítségért, mert nem bírja elviselni mások érintését. Tom Tykwer, a nemzetközi zsűri elnöke a díjátadón azt mondta, társaival nagyon sokat beszélgettek a versenyfilmekről, nem egyszer hosszabban, mint az adott alkotás játékideje. "Rájöttünk, hogy nemcsak azt akarjuk méltatni az elismerésekkel, hogy mire képes a mozi, hanem azt is, hogy hová juthat el még" – mondta Felhőatlasz és a Lé meg a Lola rendezője.

Pintilie a legjobb elsőfilm 50 ezer euróval járó díját is megkapta. Ő az első román rendezőnő, aki elnyerte az Arany Medvét, és öt éven belül a második román fődíjas a Berlinalén. Az elismerést 2013-ban Calin Peter Netzer Pozitia Copilului filmje kapta.

Bucsi Réka magyar animációs filmes dániai alkotásként versenyző Solar Walk című rövidfilmje a 20 ezer euróval járó Audi Short Film Award nevű elismerést kapta meg.

A nagyjátékfilmes mezőnyben 19 alkotás indult. A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét a Berlinale nyitófilmjének, Wes Anderson Isle of Dogs című alkotásának ítélték oda. A jövőbeli Japán kitalált helyszínein játszódó animációs filmmel az amerikai rendező a kritikák szerint ismét bizonyította zsenialitását. A díjat a rendező távollétében az egyik legnagyobb hatású kortárs amerikai filmszínész, Bill Murray vette át. "Nem hittem volna, hogy kutya leszek egy filmben, és medvét viszek haza érte" – mondta.Anderson legutóbb 2014-ben indult a Berlinalén, Grand Budapest Hotel című munkáját a zsűri nagydíjával, egy Ezüst Medvével tüntették ki. Az idén a zsűri nagydíját a lengyel Malgorzata Szumowska kapta Twarz című szatírájáért, amely a mai vidéki Lengyelországot mutatja be egy fiatalember történetén keresztül, akit egy súlyos arcműtét után kitaszít a környezete.

A legjobb női alakításért járó Ezüst Medvét Ana Brun kapta, aki egy idős leszbikust alakít a Las herederas című paraguayi filmben. Az alkotás elnyerte a fesztivál alapítójának nevét viselő Alfred Bauer-díjat is. Ezt az elismerést mindig olyan filmnek ítélik oda, amely a zsűri szerint új távlatokat nyit a filmművészetben. A rendező, Marcello Martinessi a díj átvétele után azt mondta, reméli, hogy filmje hozzájárulhat ahhoz, hogy az erősen konzervatív Paraguay társadalma nyitottabbá, elfogadóbbá váljék.

A legjobb férfi alakításért járó Ezüst Medvével Anthony Bajont tüntették ki, aki a La priére című francia drámában egy drogfüggőséggel küzdő fiatalembert játszik. A legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medvét a Museo című spanyol-brit koprodukciónak ítélte oda a zsűri. A valamely alkotói területen – zene, díszlet, vágás, kosztüm vagy kameramunka – nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Ezüst Medvét Elena Okopnaja, a Dovlatov orosz film jelmeztervezője kapta.A nagyjátékfilmes mezőny nagy vesztese az idén a német film. A 19 munka között 4 német film is volt, de egyiket sem díjazta a zsűri.

A rövidfilmes zsűri fődíját, a kategória legjobbjának járó Arany Medvét a The Men Behind the Wall című izraeli alkotás, Ines Moldavsky rendezése kapta. Az Ezüst Medvével egy Ruandában született svájci rendező, Samuel Ishimwe Imfura című rövidfilmjét tüntették ki.

A német főváros központjában, a Potsdamer Platz mellett álló Berlinale-palotában megtartott gálán több mint 1600 vendég vett részt, Az Arany Medvét és az Ezüst Medvéket Dieter Kosslick fesztiváligazgató és a zsűri tagjai adták át. A ceremónia a győztes film vetítésével zárult.

A Berlinale a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, és a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A 11 napos szemlén 78 országból 385 filmet mutattak be. Az utolsó nap csak a közönségé: vasárnap a fesztivál helyszínein még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait.