Börtön fenyegeti a francia ügynökségeket a szupervékony modellekért

Fotó: AFP / JOEL SAGET / AFP / JOEL SAGET

-

A francia alsóház megszavazta azt a jogszabályt, amely szerint 75 ezer euró bírság és börtön vár azokra a munkáltatókra, akik túl sovány modelleket alkalmaznak.


Olaszország, Spanyolország és Izrael után, amelyek már korábban megtiltották a rendkívül vékony modellek alkalmazását, most Franciaországban fogadták el az erről szóló jogszabályt. Az alsóház már megszavazta, ha a szenátus is elfogadja, akkor a nagyon vékony modelleknek ezután orvosi papírokkal kell bizonyítaniuk, hogy testtömegindexük (BMI) 18 fölött van, és rendszeres testsúly ellenőrzésen is részt kell venniük.
Azokat a munkáltatókat, akik ennél soványabb modellekkel dolgoznak, 75 000 euróig terjedő pénzbírság, sőt börtönbüntetés fenyegeti.

A 18-as BMI azt jelenti, hogy például egy 170 centis nő mindössze 50 kiló. 18-nál kisebb BMI-je a világhírű modellek közül például a francia Constance Jablonskinak, vagy az ausztrál Miranda Kerrnek is.

Tegnap egy másik hasonló rendeletet is elfogadott a nemzetgyűlés. Az olyan weboldalak üzemeltetői, amelyek az anorexiát, vagy a kóros soványságot népszerűsítik, 10 000 eurós pénzbírságot kaphatnak a jövőben.
A szabályozás része az anorexia ellenie küzdelemnek. Franciaországban becslések szerint 40 000 ember szenved ettől a táplálkozási zavartól, tízből kilencen nők.