Bojkott indult a Velencei Biennálé magyar pályázata miatt

-


"A művészeti szcéna meglepetéssel és egyben felháborodással értesült róla, hogy a felelős miniszter az 56. Velencei Biennále nemzeti biztosának - a biennálék egy híján 100 éves története során eddig példátlan módon - megfelelő szakmai kompetenciákkal nem rendelkező személyt nevezett ki" - így kezdődik Bálint Anna kritikus-kurátor és Kertész László művészettörténész bojkottra való felhívása, írja az Artportal.

Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára lett november elején a Velencei Biennále nemzeti biztosa. Gulyás Gábort váltotta, majd december 12-es határidővel pályázatot írt ki a májusban kezdődő biennálé magyar pavilonjában megvalósítandó kiállításra. A bojkott szövege felhívja többek között arra is a figyelmet, hogy más országokban novemberben már a kiállítók nevét hozzák nyilvánosságra.

Balatoni a pályázati felhívás bevezetőjében a Velencei Biennálén való részvételt a diplomácia fontos eszközeként írja le: "a soft power különleges terepe, amellyel hazánk felbecsülhetetlen mértékben és hatékonysággal tudja megmutatni magát a világban." Az országmárka építésének jegyében Balatoni azt is írja a bevezetőben, hogy biennálé immár a film, a zene, a tánc és színház számára is lehetőség lesz a bemutatkozásra.

A bojkottálók kiemelik, hogy noha Balatoni a kultúrdiplomáciában rendelkezik bizonyos tapasztalatokkal, ám a kortárs művészetben egyáltalán nem jártas, a pályázat bevezetőjével pedig szerintük kínos kontextust teremtett a magyar részvételnek. Azt kérik, hogy a felelős miniszter (Balog Zoltán az, bár a szövegben nem szerepel a neve) nevezzen ki mást, aki megfelelő felkészültséggel bír; amíg ez nem történik meg, bojkottálják a biennálén való magyar részvételt.

A bojkottot a jelen hír megírásáig negyvenegyen írták alá.