Beszélő Wass Albert-szobrot állítanának Egerben

Fotó: Simó Endre / Simó Endre

-

Interaktív szoborcsodával akarja gazdagabbá tenni Egert a város fideszes polgármestere: interaktív, saját verseit mondó Wass Albert-szoborral.


Egy vandálbiztos, érintőképernyős számítógéppel felszerelt szobrot terveznek avatni Egerben - írja a vagy.hu. A Wass Albertet ábrázoló alkotás érzékelni fogja, ha valaki másfél méterre megközelíti, és megkéri arra, hogy hallgassa meg egy versét. A művet a számítógépen lehet majd kiválasztani.


A polgármester előterjesztése szerint "a Wass Albert emlékéhez méltó módon kialakított környezet tovább erősítheti a közösségi tér funkciót, a megújuló tér ugyanis versmondó versenyek és megemlékezések szabadtéri helyszínéül is szolgálhat."


A versmondó verseny központi eleme az elképzelésnek: az évenként megrendezett, Wass Albert-verseit felvonultató viadal első három helyezettjének felvételével fog bővülni a a szobor repertoárja. A kezdőkészletet felajánlásokból tervezik megoldani, így ha valakinek van olyan felvétele, amelyen Wass Albertet szaval, bizonyára örömmel fogadja majd az egri önkormányzat.Az építészeti terven nem látszik pontosan, hogy a szoborban vagy a talapzaton hol lesz a kijelző és a számítógép helye. A többi műszaki paraméter is hiányzik az eger.hu-ról letölthető (zip) előterjesztési anyagokból. Egyedül a számítógép fogyasztását becsülték meg, a vezető tervező szerint nagyjából 5 wattra lesz szüksége a beszélő szobornak.A szobor ügye nagyrészt lezárult. Gábor Emese elkészítette a szobrot, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a helyszín és az alkotás megtekintése után elfogadásra és elhelyezésre javasolta a beszélő Wass Albertet.


(A fejlécben szereplő kép egy verőcei parkban áll. Nem mond verset.)