Bekokainozott királylazacokkal van tele a tengerszoros

-

Az antidepresszánsok agresszívebbé teszik a sügért, a fogamzásgátló szerek pedig a halak nemét is megváltoztathatják.


A washingtoni Puget-szorosban élő halakban, főleg a királylazacban nagy mennyiségben találtak kokaint, illetve olyan gyógyszerek származékát, mint a Prozac, az Advil, a Benadryl, a Lipidor stb. Összesen 81 különböző gyógyszert, derült ki egy tanulmányból.

A tengerszoros magas drogtartalma feltehetően a szennyvíz elvezetésével van kapcsolatban, bár a tanulmány azt a lehetőséget sem veti el, hogy a környéken magasabb százalékban használják a kimutatott drogokat és gyógyszereket.

Kerülhet a drog olyan módon a vízbe, hogy az ember a maradékot lehúzza a vécén, másrészt úgy, hogy az azt használó embernek nem szívódik fel a drog teljesen a szervezetében, kiüríti, és azt öblíti le a kagylóban.

A kutatás kimutatta, hogy különféleképpen lehet mindez veszélyes az élővilágra. Az antidepresszánsok például agresszívebbé teszik a halakat: az agresszívebb sügér több planktont eszik, ami miatt túlzottan elszaporodhatnak az algák. De ha az agresszívebb sügér szembeszáll a ragadozó halakkal, az a sügérpopulációt is befolyásolhatja.

Hasonlóan aggasztóak a washingtoni Potomac folyóban talált, interszexualitást mutató, azaz nemükben nem meghatározható halak, amelyek a fogamzásgátló szerekben és menstruációs gyógyszerekben található anyagok miatt alakulhattak ki.