Balaskó Ákos kapta a Petri György-díjat

Fotó: Flickr/Kate Ter Haar / Flickr/Kate Ter Haar

HÁTTÉR

Balaskó Ákos költő kapta idén a Petri György-díjat. A költő megkapja a Petri György élőmaszkja után készült papírszobrot, a Magvető Kiadó pedig megjelenteti a szerző első kötetét.


Idén negyedik alkalommal adták át a Petri György-díjat, amit idén Balaskó Ákos költő kapott meg. Az idén Balaskón kívül Horváth Lili prózaíró és Fekete Ádám költő volt esélyes az elismerésre. A díjat a 2000-ben elhunyt Petri György halálának tizedik évfordulóján hozta létre az N&N Galéria Alapítvány, évente a költő születésnapján adják át. Az elismerést olyan költő, író, drámaíró vagy esszéíró nyerheti el, akinek még nem jelent meg önálló kötete. A korábbi években Kemény Lili, Bognár Péter és Gazdag Péter részesült az elismerésben. A díjazott megkapja a Petri György élőmaszkja nyomán készült papírszobrot, a Magvető Kiadó pedig megjelenteti a szerző első kötetét. A Petri György-díj kuratóriumának tagjai között volt Forgách András, Karádi Éva, Radnóti Sándor, Tóth Krisztina és Várady Szabolcs, valamint hagyományosan az előző évi díjazott, Gazdag Péter. Képünk csak illusztráció! (Forrás: Flickr/Kate Ter Haar)


Balaskó Ákos - Gyalogút egy tengerig

„A folyómeder mellett /  egy tengerig tartó gyalogút, / gazokkal átszőtt járdalapok. /   Mesélsz a terveidről / minden mondatnak ponttal a végén, / gátakig futó tekintetekkel, / céltudat kikezdhetetlenül, / a kajla szélben lehámlik / cukorkaillatod. /   Mi mást kívánhatnék, mint / hogy ha majd úgy ismerlek már, / mint egy életvonalat, / mint minden múlt idők jelét, / ha majd dilatáció lesz a bőrerezet, / akkor ne a korral húzódó közönnyel / forduljak tőled el, / mert elkerülni az elkerülhetetlent / még neked sincs erőd.”