Bagdy Emőke: A férfi legyen férfi, a nő pedig nő

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A neves pszichológus a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt a gyerekekre nehezedő óriási nyomásról, az iskolapszichológusi rendszer súlyos következményekkel járó szétveréséről, és arról, hogy a fiataloknak sokkal korábban kellene családot alapítaniuk. Szó esett a nemi szerepekről is, amivel kapcsolatban januárban több száz kollégája kifogásolta Bagdy Emőke korábbi kijelentéseit.


Az ismert pszichológus egyetért azzal, hogy a jelenlegi oktatási rendszerben túl vannak terhelve a gyerekek. „Nem lehetséges szinte egész nap az iskolában lenni, és ebben a kötöttségekkel teli miliőben monoton ingerek között folyamatosan a tanulással foglalkozni. Ez kimerítő, stresszes állapot. Sok szülő panaszolja, hogy a naponkénti hosszú iskolaidő ellenére a gyermekkel otthon kell megíratni a házi feladatot, elmagyarázni, amit nem tudott megérteni az iskolában.”

De túl vannak terhelve a szülők is, ami kedvezőtlenül befolyásolja a a gyermeki személyiség fejlődését. „Nincs élő és meleg szeretetkapcsolat, ridegtartáson nőnek fel a gyerekeink, nem várja haza őket szerető család. Elhatárolódnának szüleik boldogtalan életétől, miközben ahhoz meg haladékra van szükségük, hogy kilépjenek a felnőttlétbe. Marad a struccpolitika. A fiatalok a serdülés idejétől kezdve a kortársakkal találják meg kapcsolati igényeik kielégítését, és belép a devianciák veszélye, a drog, az alkohol, a dohányzás.”

Bagdy Emőke szerint ma Magyarországon az iskoláskorú gyermekeknél a mentális, pszichikai vagy alkalmazkodási és magatartási zavarok előfordulási aránya 15,8 százalékos, azaz már a népbetegség szintjét éri el. Ezért is nagy baj, hogy nincs jól működő iskolapszichológusi rendszer. „Volt, de amint kezdett kiépülni, letarolta az átgondolatlan oktatásügyi átszervezés, melynek következtében ezer gyermekre jut egy iskolapszichológus. Ez vétek a gyermekeink ellen” – mondta a pszichológus, hozzátéve, még a nevelési tanácsadók önálló rendszerét is felszámolták, amely pedig „egyfajta hungarikum volt”.

Beszélt a magyarok általánosnak mondott boldogtalanságáról is, amelyben szerinte a szeretetteli kapcsolatok és a családi élet nyújthatnak mentőövet. „A harmincasokkal mélyen együtt érzek, és klinikai praxisomban az egyedül maradókat szeretettel terelem az intenzív párkeresés irányába, nehogy a magány pusztító örvényébe jussanak. Meg kellene értenünk, hogy az ember társas lény. A lányoknak társat kell találniuk, és merjenek családot alapítani a fiúk. Sokkal korábban, mint manapság, a harmincas éveik derekán.”

Bár a neves pszichológus női princípiumról szóló korábbi kijelentéseit kifogásoló, több száz kollégája által aláírt állásfoglalásról a interjúban nem esett szó, a nemi szerepek ismét terítékre kerültek.

„A férfi legyen férfi, a nő pedig nő. »És ember mind, mert az egyre kevesebb!« – ezt vallom József Attila nyelvén magam is. Mindenki tegye a dolgát. Közös dolgunk az élet tisztelete, szeretete és gyermekeinkben való továbbvitele. Ez a központi értelme létezésünknek. Ám mivel ebbe a meggyőződésbe egyéni vélekedések is beleszólhatnak, és véleményszabadság van, rendjén lévő, hogy valaki másként gondolja. Csak akkor igazolja, mire alapozza más vélekedését, én is igazolom a magamét.”