Az Országházban nyílt meg a Kurultáj

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye számos programmal és csaknem négyszáz hagyományőrző csoport bemutatkozásával várja a látogatókat vasárnapig Bugacon.


Tizenkét ország huszonhét nemzete képviselőinek jelenlétében nyílt meg az Országház Felsőházi termében a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlés. A rokontudatú népek háromnapos közös ünnepén a magyar, hun és türk tudatú nemzetek képviselői gyűlnek össze, és nem először bizonyítják: a több ezer kilométeres távolság legyőzhető – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, rendezvény fővédnöke.Bíró András Zsolt antropológus, a Kurultáj főszervezője szerint a rendezvény célja méltósággal emlékezni a nagy közös és saját ősökre. Ez az ünnep nem mások ellen irányul, saját magunk felemeléséért és összefogásáért dolgozik – mondta.

Darkhan Kydyrali, a Türk Akadémia elnöke köszöntőjében a Kurultáj fontosságáról beszélt. Átadta az akadémia kitüntetését Lezsáknak és Bírónak. Hüseyin Sözlü, Adana polgármestere Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan üdvözletét tolmácsolta.