Az ismert világ legmenőbb bögréjét nyerheti meg

Fotó: NASA / István Hajdu

-

Nem csak egy buta kérdésre kell válaszolni; ennyire nehéz feladványról életében nem hallott még.


A kávésbögre fontos szerepet tölt be az irodai kultúrában. Üzeneteket, értékrendet lehet vele közvetíteni, és persze kávét is tárol. Egyes elméletek szerint ráadásul az ember legjobb barátja rögtön a kutya és a többi ember után. Szóval a bögrék fontosak. Egy menő felirattal ellátott bögre pedig aranyat ér.


Ezért hír, hogy közzétették a Kepler űrtávcső által gyűjtött legfrissebb adatokat, és lehet bennük új csillagokra vadászni. Aki a NASA-nál dolgozó Geert Barentsennek az első C6-os osztályú új bolygó adatait beküldi, a lenti iszonyatosan menő bögre tulajdonosává válhat.A győzelemnek van pár lényeges feltétele: egyrészt közölni kell Twitteren a bolygó EPIC ID nevű azonosítóját, a rendszer nevét és a fénygörbét, mindezt a #K2Mission hashtaggel ellátva. A twitterező csillagászoknak – el nem tudják képzelni, mennyien vannak – egyetértésre kell jutniuk abban, hogy valóban egy bolygót talált a pályázó, nem egy új bolygóval könnyen összetéveszthető fedési kettőscsillagot. Végül pedig záros határidőn belül publikálnia kell a pályázónak a felfedezést a Journal of Brief Ideas nevű, gyakorlatilag tudományos szabad ötletek jegyzékének számító folyóiratban, amely 200 leütésben összefoglalható teóriákat tartalmaz. Ha mindez megvan, ráadásul elsőként, akkor jár a bögre.


Mire ezt a cikket kedd reggel elolvassák, lehet hogy késő is lesz nevezni. Barentsen első, a Campaign 5 nevű adatközzétételhez kapcsolódó felhívására tavaly októberben 77 perc alatt érkezett válasz. Akkor minél gyorsabban egy C5-ös osztályú bolygót kellett találni az adatbázis használatával.A kihívás most sem a teljesen amatőröket célozza, Barentsen több olyan Twitteren jelen lévő csillagászt felszólított, akinek megvan a tudása és az eszköztára a játékban való részvételre – mondta Molnár László, Kepler-adatokkal is dolgozó MTA-s csillagász a VS.hu-nak. Ha azonban mégis érdekli önöket a bolygók felfedezése, a Planet Hunters oldalon elkezdhetnek ismerkedni az adatok feldolgozásával.