Az aranyóvszer titkára is fény derül – 25 éves a Pretty Woman

Forrás: Touchstone Pictures

-

Ma huszonöt éve, 1990. augusztus 9-én mutatták be Magyarországon a Micsoda nőt, ami egycsapásra sztárt csinált a huszonkét éves Julia Robertsből. A filmet érdemes újranézni rendezői kommentárral: Garry Marshall jópofa anekdoták sokaságát meséli el, ráadásul lefegyverzően önironikus stílusban. De akinek erre nincs ideje, az elég, ha elolvassa cikkünket: összegyűjtöttük a 25 legérdekesebb sztorit a filmről.


1. Kokós prosti

A forgatókönyv eredeti változata szerint a Micsoda nő még nem romantikus vígjáték, hanem sötét dráma lett volna a Los Angeles-i prostituáltak nyomasztó világáról. A címe sem Pretty Woman volt még ekkor, hanem 3000 – ennyi pénzt ajánl a nagymenő Edward a prosti Viviannek egy hét együttlétért, amelynek feltétele, hogy a drogfüggő nő ez alatt az idő alatt nem kokainozhat. A film úgy végződött volna, hogy Edward kidobja a kocsijából Viviant, utánahajítja a pénzt, a prosti pedig a csatorna mellől szedegeti fel a bankókat.


Richard Gere és Julia Roberts a Micsoda nő című filmben


2. Ha nem Julia Roberts, akkor ki?

Mielőtt a még viszonylag ismeretlen Julia Robertset leszerződtették a filmre, sok más színésznőt is megnéztek. Az interneten egészen hosszú listákat lehet olvasni arról, hogy ki mindenki jött számításba Vivian szerepére, Meg Ryan, Michelle Pfeiffer és Molly Ringwald neve különösen sokszor előkerül, de Gary Marshall csak két színésznőt nevez meg: Diane Lane-t és Laura Dernt, ők biztosan eljutottak a tesztfelvételig. Daryl Hannah pedig azóta is emlegeti, hogy mennyire örül, hogy nem vállalta el a szerepet, ami szerinte megalázó a női nem számára.


25 éves találkozó: Hector Elizondo színész, Laura San Giacomo színésznő, Garry Marshall rendező, Matt Lauer műsorvezető, Julia Roberts, Richard Gere


3. Egy kecske is eljátszhatta volna Edward szerepét

Amikor Roberts már fix volt, Marshall vele és különböző férfiszínészekkel csinált közös tesztfelvételeket. Richard Gere többször is visszadobta a szerepet, mert nem találta elég izgalmasnak. Az idei 25. évfordulós találkozón közölte, hogy „ha öltönyt adtak volna egy kecskére, úgy is működött volna”.4. Sorsdöntő Post-it

Végül Marshall elvitte Robertset Gere-hez, hogy személyesen is találkozzanak, és diszkréten elvonult, kettesben hagyva őket. Gere elbűvölőnek találta Robertset, de ennek ellenére továbbra sem volt benne biztos, hogy el akarja vállalni a szerepet. Marshall felhívta Gere-t, és érdeklődött, hogyan alakul a találkozó, Roberts pedig eközben egy Post-itre felírta, hogy „légyszi, mondj igent!”, és Gere elé csúsztatta a papírt. Ennek már a színész sem tudott ellenállni, és közölte Marshall-lal, hogy vállalja.5. Kávézás prostikkal

Marshall felesége főnővér volt egy Los Angeles-i ingyenes klinikán, ahol gyakran megfordultak prostituáltak is. A rendező elküldte Julia Robertset a klinikára, hogy kicsit ismerkedjen a közeggel, a színésznő pedig rögtön megtalálta a közös hangot a prostikkal, és elment velük kávézni, hogy közben kifaggathassa őket az életükről. A rendező majdnem szívrohamot kapott, amikor megtudta, hogy a sztárja egy ismeretlen helyen kávézik egy csapat kurvával.


6. Piros kabát

Vivian emlékezetes piros kabátja nem a kosztümtervezők ötlete volt, hanem az utolsó pillanatban vették meg 30 dollárért a Hollywood Boulevardon egy lánytól.


Pretty Woman, Micsoda nő

Richard Gere, Julia Roberts és a piros kabát


7. Nem csak Edward tériszonyos

A cselekményben fontos szerepet játszik, hogy Edward tériszonyos – ez feltehetően önéletrajzi ihletésű elem volt, ugyanis Gary Marshall is fél a magasságtól, és az eleje főcím alatt látható, helikopterről készült felvételek forgatásánál emiatt nem is volt jelen.


8. Banánt minden filmbe!

A rendező kabalája, hogy minden filmjébe belecsempész valahogyan egy banánt. A Micsoda nőben kb. 6 percnél látható Vivian fekete szomszédasszonya, aki kinéz az ablakon, és közben banánt eszik.


9. Vivian nem ül székre

Vivian a legtöbb jelenetben furcsa helyeken ül furcsa pózokban, mert a rendező szerint ez illett a kissé izgága figurához. De az valószínűleg költői túlzás, amit Marshall állít, hogy hét ember ötletelt Vivian különböző ülésmódjain.


MIcsoda nő, Pretty Woman

Vivian furán ül


10. Aranyóvszer

Vivian sokféle színes kotont ajánl Edwardnak, valamint egy extra nagyméretű, aranyszínű óvszert, ami csak igazi csődöröknek való. Ez termékelhelyezés volt, az aranyóvszer gyártója fizetett érte, hogy kiemelten szerepeljen a koton a filmben.


11. Apu, játszhatok a filmedben?

Gary Marshallnak szinte a teljes családja szerepel a filmben: fia, Scott az elején bukkan fel gördeszkás drogdílerként, lánya, Kathi az egyik recepciós a Beverly Wilshire Hotelben, ahol Edward és Vivian megszáll, Marshall felesége vásárló abban az üzletben, ahol Vivian az első koktélruháját veszi, unokahúga – aki Penny Marshall rendező lánya – pedig a lóversenyen bukkan fel. A rendező és Charles Minsky, a film operatőre pedig a hotel előtt takarítanak egy jelenetben: Marshall seprűvel, Minsky slaggal ténykedik.


12. Palacsintává változik a croissant

Az egyik gyakran említett baki a filmben, hogy az első közös reggelinél Vivian egy croissant-t kezd el enni, ami egyszer csak palacsintává változik a kezében. Marshall viszont közölte, hogy nem nagyon zavartatja magát az ilyesmi miatt: a vágásnál azokat a felvételeket használja fel, amelyekben a színészek a legjobbak, és ha ez ilyen apró hibákhoz vezet, az nem igazán érdekli.13. Jobb, ha a színész meztelen

Marshall szerint, ha fürdőkádas jelenetet kell felvenni, jobb, ha a színész meztelen, mert a bikini néha a legrosszabbkor bukkan ki a habok mögül, és elrontja a felvételt. A rendező tréfálkozással szereti elterelni színészei figyelmét a meztelenkedésről, Roberts híres fürdőkádas-éneklős jelenetében például azt csinálták, hogy amíg a színésznő a víz alatt volt, gyorsan mindannyian kimentek a szobából, és amikor felbukkant, teljesen egyedül találta magát.14. Kabalaszínész

A szálloda jóindulatú menedzserét (aki segít Viviannek a ruhavásárlásban és a villahasználatban is) Hector Elizondo alakítja, aki Marshall mindegyik nagyjátékfilmjében szerepel, ami azt jelenti, hogy eddig tizenhétszer dolgoztak együtt. A rendező azt is elárulta, hogy miért: Elizondo igazi profi, aki minden nap időben érkezik és mindig tudja a szövegét, és ezzel példát mutat a többi színésznek is.


MIcsoda nő, Pretty Woman

Julia Roberts és Hector Elizondo a filmben


15. Repül a csiga

Amikor Edward elegáns étterembe viszi vacsorázni a különleges ételekhez nem szokott Viviant, a lány véletlenül kilő a tányérjából egy csigát, amit egy pincér diszkréten elkap egy „gyakran megesik” („it happens all the time”) kíséretében. Őt Allan Kent alakítja, akit Marshall jó tíz évvel később leszerződtetett Neveletlen hercegnő című filmjébe is, ahol szintén pincért alakít, és pont ugyanezt mondja, amikor Anne Hathaway figurája véletlenül összetör egy poharat, amit megkocogtat.16. Opera a prostituáltról

Utólag olyan, mintha nagyon célzatos lenne, hogy Edward a La Traviata című operára viszi el Viviant, ami egy prostituáltról és egy gazdag nemesemberről szól, akik egymásba szeretnek. Az igazság azonban az, hogy Marshall első körben az Aidát választotta, de azt a producerek túl drágának találták, a La Traviatát ezután anyagi okokból és a hangulata miatt választotta Marshall, nem a témája miatt.17. Minden díszlet

Lehet, hogy most sokakat ki fogunk ábrándítani, de szinte a film összes belső jelenetét díszletben vették fel: nem igazi sem az elegáns szállodai lakosztály (az erkély és a lift sem), sem a San Franciscó-i opera. A 15-ös pontban említett vacsorajelenetet viszont tényleg egy étteremben vették fel.


18. Nicsak, Richard Gere tud zongorázni!

Mielőtt Edward a zongora tetején tenné magáévá Viviant, zongorázgat egy kicsit. A jelenetben tényleg Gere játszik, méghozzá a saját szerzeményét!


19. Elég, ha a nő csak egy nyakkendőt visel

Miután Vivian vásárolt egy csomó elegáns ruhát, meztelenül várja a hotelben Edwardot, csak azt a nyakkendőt viseli, amit neki vett ajándékba. Ezt Marshall a saját életéből lopta: egyszer egy meg nem nevezett hölgy éppen így várt rá, amikor felment hozzá.


Pretty Woman, Micsoda nő


20. Pretty Woman

Marshall három szám közül választhatott, aminek a felhasználási jogát megvette a film mögött álló Disney stúdió: ez a The Lady Is a Tramp, a She's a Lady és Roy Orbison Pretty Womanje volt. Még szerencse, hogy nem kellett a filmnek a The Lady Is a Tramp címet adni.21. Hetvenmillió forintos lánc

A 250 ezer dolláros lánc, amit Vivian az operában visel, valóban 250 ezer dollárba került, és egy fegyveres őr állt Marshall mögött azoknak a jeleneteknek a felvételénél, amelyekben használták. Mielőtt Edward odaadja a láncot Viviannek, tréfásan rácsapja az ékszerdoboz tetejét az ujjára – ez nem volt benne a forgatókönyvben, hanem Marshall találta ki a helyszínen, hogy felébresszék vele az aznap kissé álmos Robertset, akinek az őszintén meglepett kacaja bele is került a filmbe.22. A verekedést Gere foga bánta

Annak a jelenetnek a forgatásánál, amikor Edward kihajítja az ügyvédjét, aki rámászott Vivianre, Gere egyik koronája letört. Miután becsukja az ajtót, látszik, hogy Gere a nyelvével turkál a szájában: a koronát próbálja kihalászni.


23. Egy csepp feminizmus

Laura Ziskin producer írta az utolsó két mondatot, ami egy cseppnyi feminizmust csempészett a filmbe: „So, what happened after he climbed up the tower and rescued her? - She rescues him right back.” avagy: „- És mi történt, miután a herceg felmászott a toronyba és megmentette a lányt? - A lány is megmentette őt.” (A szinkronos verzióból mindez hiányzik, a fordító a „megment”-et „megcsókol”-ra változtatta). Egyébiránt az egész stáb azon a véleményen volt, hogy túl nyálas a film befejezése, de a helyszínt biztosító rendőr szeme könnybe lábadt a felvétel alatt. „Ő az én közönségem” – mondta erre Marshall.24. Köszönjétek a feleségemnek

A stáblista végén olvasható, hogy „a producerek köszönetet mondanak Barbara Sue Wellsnek”. Ő Marshall felesége, és a rendező szerződésében benne van, hogy minden filmje végén ki kell ezt írni.


25. Az nem is Julia Roberts lába!

A jól ismert plakáton Julia Robertsnek valójában csak a feje látható, amelyet rámontíroztak Shelley Michelle testére, aki a film több snittjében a színésznő testdublőre volt.


MIcsoda nő, Pretty Woman


Kövesd a VS.hu kultúrrovatát a Facebookon is!