Az amerikai filmakadémia is lépett a "Fehér Oscar" botrány miatt

Fotó: Getty Images / Kevin Winter

-

Több kisebbségi tagjuk lesz. Ezt azután jelentették be, hogy a csupa fehér Oscar-jelölt miatt botrány robbant ki. Az egyébként színes bőrű elnök azt mondta, az Akadémiának élen kell járnia az ügyben.


2020-ra megduplázza az Oscar-díjakról is döntő amerikai filmakadémia a női és kisebbségi tagjainak számát- jelentette be Cheryl Boone Isaacs elnök. A kormányzótanácsot három fővel bővítik, szintén a politikai korrektség jegyében. Isaacs azt mondta, az Akadémiának élen kell járnia a filmipar sokszínűségének fejlesztésében.

Az ügyről hírt adó BBC nem összegezte, most milyen arányban találhatók nők és kisebbségiek a tagok között. Annyit mindamellett tudható, hogy a mintegy 6000 tag nagy többsége fehér, férfi és 50 év feletti.


Cheryl Boone Isaacs


Az akadémiai elnök mindezt azok után közölte, hogy heves bírálatok érték idén az Oscar-jelöléseket, mivel az összesen 20 színészeti díjra jelölt között (fő- és mellékszereplők, férfiak és nők) immár második éve nincs egyetlen kisebbségi sem, mindenki fehér.

Will Smith és Spike Lee sem mennek el emiatt a díjkiosztóra, ugyanakkor Charlotte Rampling színésznő szerint a bojkott fehérek elleni rasszizmus.