Átadták az MMA-nak a felújított Vigadót, művészek tüntettek ellene

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor

-

HÁTTÉR

A felújított Vigadó átadásán tüntetett az Összefogás a kortárs művészetért csoport. A Magyar Művészeti Akadémiának juttatott forrásokat nehezményezték, és úgy vélték: kultúrpuccs zajlik jelenleg.


Körülbelül nyolcvanan jelentek meg a felújított Vigadónál tartott tüntetésen, amit az Összefogás a kortárs művészetért csoport szervezett. Többen is transzparensekkel jelentek meg, melyeken olyan feliratok olvashatóak, mint „sírva Vigadó”, „bandaszellem”, „minden részletében kultúrpuccs”. Utóbbi egyébként a csoport tüntetésének elnevezése is. A szervezők szerint a legfőbb problémát a támogatási rendszer ellehetetlenítése, az intézményvezetők pártpolitikai érdekek menténi kinevezése,  a Magyar Művészeti Akadémia alkotmányba iktatása, és a kultúrából elvont milliárdok MMA-nak való átjátszása jelentik. A tüntetők többek közt azt skandálták, hogy „az MMA kirekesztő, a kultúra szabad”. Fekete György viszont már korábban megérkezhetett a Vigadó átadására. Egy a szervezőktől független csoport közben húszezreseket szórt szét a Vigadó bejáratnál, a hátoldalukra ráírva, hogy 5711 millió forint. Ennyi állami pénz jutott eddig a Magyar Művészeti Akadémiának. A csoportból többen is kifeküdtek a bejárat elé, onnan rendőrök hurcolták arrébb őket. Rövid beszédet mondott Tamás Gáspár Miklós is, aki úgy vélte, jól reprezentálja a helyzetet, ha a művészetet rendőrökkel kell védeni. A földön fekvőket igazoltatták is, néhányuknak pedig megérkezett az ügyvédje, aki úgy vélte, a Vigadó lépcsője nem magánterület, mivel a Vigadó középületnek számít szerinte inkább. A földön fekvőket végül nem állították elő a rendőrök, és felálltak maguktól. A Vigadó múltjáról itt írtunk korábban.Korábban is tiltakoztak az MMA ellen

Nem először tiltakozott a Szabad Művészek csoportja a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) ellen azóta, hogy az 1992-ben Makovecz Imre által alapított testület az új Alaptörvénnyel és annak módosításával különleges jogköröket kapott. 2012 decemberében a csoport aktivistái az MMA közgyűlését zavarták meg tiltakozásukkal, amelyen Fekete György, az MMA elnöke megnyitóbeszédének kezdetekor „Lépjetek ki! A művészet szabad!” felkiáltást skandálva próbálták távozásra bírni az akadémia tagjait, és kifeszíteni a transzparenst, de a biztonsági őrök kivezették őket. Miután tavaly január 1-től a Pesti Vigadó mellett a Műcsarnok is az MMA tulajdonába került, a Szabad Művészek februárban flashmobbal tiltakoztak az átadás ellen. Ennek során mintegy hatvan művészeti egyetemista, oktató, galerista, kurátor és képzőművész húzott kordonszalagokat „Einstand” és „Lenyúlás” feliratokkal a Műcsarnok köré. Előzőleg még decemberben az intézmény előterében „Vigyázat, kultúrpuccs!” feliratú transparenst feszítettek ki a csoport tagjai. A csoport már 2011 decemberében is hallatott magáról, akkor Dörner György az Új Színház élére történt kinevezése ellen tiltakoztak.