Művészmozi marad az Örökmozgó, csak a bérlője változhat

Forrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

-

Ezt ígéri legalábbis a tulajdonos, aki szerint az állami üzemeltető csak azért kongatja a vészharangot, mert keveset akar fizetni.


A mozit működtető Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) közleményben panaszolta, hogy bár az eddigi általa fizetett bérleti díj kétszeresét ajánlotta fel a tulajdonos Budapest Film Zrt.-nek a filmszínház további üzemeltetésére, a cég azonban annak hétszeresét kérte tőle.

A Budapest Film Zrt. mostani reagálása árnyalja a képet. A cég közölte, hogy egy éve kezdte meg a tárgyalásokat a MaNDA-val a hamarosan lejáró bérleti szerződés meghosszabbításáról vagy az ingatlan megvásárlásáról. A MaNDA az elmúlt 15 évben egyáltalán nem fizetett tényleges bérleti díjat a tulajdonosnak, mivel a bérlő 15 évvel ezelőtt mintegy 33 millió forintos felújításért cserébe kapta meg a jogot az üzemeltetésre. Ha a felújítás összegét 15 éves viszonylatban havi összegekre bontják, akkor a MaNDA jelenlegi ajánlata a 15 évvel ezelőtti bérleti díjnak csupán 55 százaléka.

A vállalat azt állítja, hogy a MaNDA első és utolsó „ultimátumszerű” konkrét ajánlata ez év július 13-án hangzott el százezer forintról, ezt azonban a tulajdonos nem tudta elfogadni, tekintettel arra, hogy ez a 15 évvel ezelőtt kalkulált bérleti díj összegét sem éri el, ezért azt kérte, gondolják át újra és erősítsék meg írásban az új ajánlatot. Ez a Budapest Film közlése szerint eddig nem történt meg.

Ez ügyben a tulajdonos pár órával a MaNDA közleményének megjelenése előtt is kereste telefonon a bérlőt, aki további halasztást kért, majd kiadta az ismert közleményt. „Ebben a helyzetben, amikor a jelenlegi bérlő irracionális szóbeli ajánlata az egyetlen, természetes, hogy más cégek ajánlatát is fontolóra kell venni” – írja a Budapest Film.

Arról, hogy közülük kivel köt szerződést a cég, még nem született döntés, de az biztos, hogy az ingatlanban továbbra is művészmozi fog működni.

A cég szerint a művészfilmek eljuttatása a közönséghez nehezen működhet nyereségesen, ezzel minden mozinak és forgalmazónak, így a Budapest Film Zrt.-nek is meg kell küzdenie.