Annyi minden változik, de a jókedv örök

Forrás: Fortepan-MTI

-

Minden korszaknak megvannak a maga emblematikus helyszínei, szokásai és a kellékei. Manapság nehéz úgy megfordulni Budapest szívében, hogy ne ütközzünk bele a gasztroforradalom néhány frissen nyílt helyszínébe, vagy egy brit legénybúcsúba. Az új divat azonban sohasem a semmiből születik, minket pedig izgatni kezdett, hova nyúlnak vissza mostani jelenségek gyökerei. A múltban turkálva aztán rájöttünk, hogy napjaink Budapestjének kulturális előképeit a szocialista Balatonon kell keresgélnünk.


szétszakított német családok egyesültek újra/ családalapítás előtt álló britek szakítanak be


A ledöntött berlini fal pont annyira értelmetlenné tette a két részre szakadt német családok rendszeres nyári magyarországi találkozóját, mint a rendszerváltás a Lenin körút nevet, de a 2000-es évek végén kialakult budapesti bulinegyed újra egy fontos - majdnem családi - esemény állandó helyszínének tette meg Magyarországot. Az itt szervezett legény- és lánybúcsúk miatt valószínűleg Budapesten készül a világ legtöbb olyan képe, amit az esküvő előtt még a jövendőbeli sem láthat soha és semmilyen körülmények között.


vízibicikli / beer bike


A Balaton lábbal hajtott cirkálói egyszerre hordozzák magukon a Kádár-kori nosztalgiát, és a műanyagba öntött állatfigurák elburjánzását. De legyen bár cápás vagy krokodilos, egy vízibicikli soha nem lesz olyan feltűnő, mint a budapesti turista-partiállat kultúra jelképévé vált, nehezen meghatározható jármű, amelynek utasai rendszerint nagyon hangosan próbálják az egész belváros tudomására hozni, hogy finom a sör, és mindenki egyre részegebb.


lángos, hekk / street food


Tömegturizmus nem létezhet tömegkaja nélkül, Budapest pedig manapság már nem akar olyan mennyiségű égettolaj-szagot szívni magába, amennyit a békebeli Balaton a mai napig nem tudott kiszellőzni. Bár szerencsére a strandokról és a piacokról még nem veszett ki a lángos, az utcai vendéglátás inkább most gíroszfoltokkal és minőségi kolbászokkal kikövezett utat járja, ahol a "hagyma-csípős, mehet?" alapkérdés legalább annyiszor kerül elő minden este, mint a titkos receptből készülő kézműves hamburger.


zimmer frei / airbnb


A magyar emberek gyorsan rájöttek, hogy az NDK-s és NSZK-s rokonok balatoni találkozóiban a nyugatnémetek márkája a legjobb dolog, ezért hirtelen a legtöbb part menti nyaralóban megüresedett egy-egy kiadó szoba. Ugyanez történik a XXI. századi zimmer frei korszakában Budapesten, ahol az Airbnb már akkora üzlet, hogy emberek hajlandóak inkább albérletbe költözni azért, hogy kiadják a lakásukat egy hatfős spanyol turistacsoportnak.


legendás diszkók és diszkóhajók / bulinegyed és Sziget

retró és modern, Balaton, Budapest, disco, Sziget fesztivál


A legendás Pipacs bárban vagy a Beloiannisz diszkóhajón jól megfért egymás mellett Dzsingisz Kán, a Boney M-en és LGT, a furcsa kavalkádban pedig magától értetődően olvadtak fel a nemzetiségi korlátok a lengyel fiúk és a magyar lányok között. A vasfüggöny mögötti szabadosság varázsa ugyan tovatűnt, a Szigeten vagy a bulinegyedben viszont mindenki megtalálja a számítását, aki nemzetközi impulzusokra vágyik.


magyaros vendéglők / újhullámos gasztrokuckók

retró és modern, Balaton, Budapest, magyaros étterem, lakáétterem


A gasztroguruk szerint a Kádár-kor vendéglátása gasztronómia szempontjából valahol a kénköves pokol és az ipari hulladék között mozgott, pedig egy gyors Fortepan-keresés után csak telt házas vendéglőket és pörköltszaftban mártózó boldog turistákat látunk. Mostanra Budapest belvárosában sem tud az ember végigmenni az utcán úgy, hogy ne jöjjön szembe egy új étterem minden második sarkon, csak a magyaros vendéglők mellé felzárkóztak az indiai reggelizők és a mongol cukrászdák, a gasztrománia pedig még tovább erősödött azzal, hogy Michelin-csillagok is elkezdtek hullani az égből.