Amszterdam lecsap a turistákra

Fotó: Kirk F

-

Egyszerűbb lesz a szemetelésen, közterületi alkoholfogyasztáson vagy vizelésen kapott személyek megbírságolása.


Szigorúbb szabályokat vezetnek be Amszterdam központjában a helyieket zavaró óriási turistaáradat miatt. Az új polgármester, Femke Halsema szerint folyamatosan monitorozzák a látogatók számát, s amennyiben bizonyos körzetek túlzsúfolttá válnak, akkor ott lehetővé válik egyes utcák lezárása. A különösen forgalmas részeken bevezetnek egyfajta takarítási szünetet, kizárják a turistákat, hogy rendbe tehessék az utcákat.

Terminálokkal látják el a közterület-felügyelőket, hogy a helyszínen azonnal megbírságolhatják a szabálysértőket. Közterületi alkoholfogyasztásért 95 eurós, nyilvános vizelésért, rendzavarásért vagy szemetelésért pedig 140 eurós pénzbüntetést fognak kiszabni.

Halsema szerint mindent megtesznek azért, hogy több rendőr járőrözzön a vörös lámpás negyedben és a zsúfolt kerületekben.

Arre Zuurmond városi ombudsman, aki korábban "törvények nélküli dzsungelként" nevezte Amszterdam turisták sújtotta központját, fontos első lépésként üdvözölte az intézkedést. A mintegy 800 ezres lakosú város idén várhatóan 18 millió látogatót fogad.