Amíg Ön nem figyelt, űrtörténelmet írt a Rosetta

Fotó: AFP / Handout

-

Leszállt a Philae szonda a Csurjumov-Geraszimenko üstökösre. Ilyen még nem történt a földi űrkutatás történetében. Egy tízéves küldetés ért most célt.„Nem is lehetnénk ennél boldogabbak” - kezdte bejelentését az Európai Űrügynökség (ESA) misszióvezetője, Ian Wright, melyben beszámolt arról, hogy a Rosetta műhold Philae egysége leszállt az üstökös felszínére. Bár több nehézség is adódott a küldetés során, de a szonda végül épségben landolt a Csurjumov-Geraszimenkóra. Ami még ennél is nagyobb siker, hogy kommunikálni is tud a Philae a földi központtal.


Az ESA-nál már történelmi sikerről beszélnek. Okkal: ez az első alkalom, hogy földi jármű landolt egy üstökös felszínén. A kutatók sokat várnak a küldetéstől, bár régóta ismerjük a kométákat, de nagyon keveset tudunk róluk. Ugyanakkor sokan vélik úgy, hogy rajtuk keresztül rengeteget tudhatunk meg az élet és a Naprendszerünk kialakulásáról.


Így fest a Rosetta (még Philae-vel együtt)


„Amellett, hogy nagyon látványos a megjelenésük, az üstökösök belseje megőrizte azt az anyagot, amiből a naprendszer keletkezett. Ezzel vissza tudnánk nyúlni az időben” - mondta Szegő Károly az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet munkatársa a VS.hu-nak, még a nyáron. Ha többet szeretne megtudni a Rosetta küldetésről, és annak jelentőségéről, összefoglaló cikkünket itt olvashatja el!


A Rosetta szelfije


Egyetlen európai ország sem lett volna képes erre a sikerre egyedül, de közösen ez is megvalósulhatott!

- ESA


Magyarul is köszönt a Philae