Ami a csövön kifér - programok jövő szerdáig

Fotó: Thomas Leuthard CC-BY

-

Éljen a munka ünnepe! Csodás mennyiségű kulturális örömködéssel készül május 1-jére az ország népe. Megy a Mediawave, mindenki indítja be a nyarat. Ráadásul május 4. is lesz, amit nem kell elmondani, miért fontos. Ezen a héten izgalmasabb a vasárnap, mint a szombat. Hosszú lesz a hétvége.


prg -

MÁJUS 1. CSÜTÖRTÖK

II. Klauzál-majális és Focigála (Klauzál tér) – 10:00

Májusfaállítás, Bupap-séták (street art és a hetedik kerület típusú), közös gondolkodás és alkotás a Klauzál felújításáról, jam session. És még a gerillajógát (matrac kell) vagy az 1000% élő festését nem is mondtuk. Mi tutira kint leszünk, úgyis a Klauzál tér hátát nézzük a szerkesztőségből egész nap: a Focigálán részt vesz a VS csapata! Az akciót a Marom Éjjel-nappal 7.ker és a Social Action csoportjai szervezik.

City Matiné s03e01 (Palatinus Strand) – 10:00

Ismét itt a diszkómatiné. A skandináv La Fleur fog játszani egész nap, de lesz szokásos tollas,- beachfoci, tengó- és pingponglehetőség, na meg BBQ. A nappali diszkózás legitimizálásáért. Bejárat a déli kapunál.

Dunai Regatta (Műegyetem rakpart) – 10:00

Ez az összegyetemi majális. Lehet hova tenni a kissrácokat, Besenyei Péter megint röpköd, evezős és sárkányhajók, Gundel Takács Gábor, koncertek.

Halmajális (Kőbányai Óhegy park) – 10:00

És még ez is. A javaslatot tevő Vigh Dani kolléga egy kiváló klasszikust idézve indokol: „Mert rotyog a halászlé 1000 lityós bográcsban. A halászlé pedig az élet vize. Ez tudott.” Jó, koncertek is lesznek, Rúzsa Magdi-szerűek.Fantasztikus földrajz és képzelt közösségek (Higgs Field) – április 30.–május 23.

Amellett, hogy ez egy érdekes és menő csoportos kiállítás a társadalomról és térről, földrajzi helyekről és azok jelentéséről, kiemelnénk egy kedvenc mondatot az esemény kiírásából: „A Buckminster Fuller által találóan local focus hocus pocusként jellemzett befelé forduló taktikát a határokat kijátszó globális hálózatok vagy a transznacionális szolgáltatók földrajzi koordinátákhoz nem köthető szimulákrum terei vonják ma folyamatosan kétségbe.” Ennek ellenére menjenek el! Olyanok állítanak ki, mint például Baglyas Erika, Fridvalszki Mark, Gerhes Gábor, a Kis Varsó, KissPál Szabolcs, Komoróczky Tamás, Libia Castro & Ólafur Ólafsson, a Société Réaliste, Szemző Zsófia és a Téreltérítés Munkacsoport.

Szörfös jóga (Viharsarok Vitorlás Központ, Balatonföldvár) – 11:00

A szörf eleve irtó jó dolog, hát még a jóga. Pláne, ha a jó kis szörf előtt nyújtással lehet bemelegedni. Ingyenes. A We Love Balaton meleg ajánlásával.

A munka ünnepe (Gólya) – 12:00

A munka jó, a munka különleges. A Gólya népe s szövetkezete fontosnak tartja, hogy olyan munkahelyet mutasson be, ahol a termelő közvetlenül részesedik az általa előállított javakból. Vagyis lesz sör. Déltől este hatig gyerekfoglalkozás és díszítés, utána helyi cigányzenészek játszanak jót, este kilenc körül érkezik a fúvós Band'à Joe, aztán DJ-k foglalkoztatása mellett tánc várható a piros hajnalig.Szerelempatak nénik vol.2. és filmvetítés (Mediawave, Komárom) – 16:00

Múlt héten már lelkendeztünk, hogy a Hagyományok Házába látogatnak az erdélyi nénik Sós Ágnes csodás, Szerelempatak című filmjéből. De tegnap is. Senki ne búsuljon, aki kimaradt, május elseje szép napján a Mediawave-en is ott lesznek, sőt. Még a filmet is megnézhetjük. Emellett ne feledjük a teljes, április 29. és május 3. között futó programot: a komáromi Monostori Erődben és az előtte fekvő Duna-parton belazuló fesztiválnak szántunk részletesebb ajánlatot. Tájékozódjon mind, aki lelépne kulturálisan csapatni.

Elevenmajális (ElevenKert, Szentendre)  17:00–május 3.

Három napig koncertek lesznek a Duna-korzón. Lemezbemutató és családias fesztiválhangulat. Csütörtökön fellép sokak mellett Petruska András és az efZámbó HDB, pénteken például a Presszó Tangó Libidó, szombaton a Ricsárdgír.

Raqpart soft opening (Raqpart) – 18:00, másnap is

Lazulás a parton. Bemutatkozik az új hely, ez igazán nyárindítás. Játszik: Mr. Vasovski, Dj Moon és IMMI V.

Ferenczi György és a Rackajam (Kobuci) – 20:00

Kinyílt a Kobuci is, fúziós nép- és világzenével. A koncerten olyasmiken is játszanak, mint a cajon, a mandolin vagy a kürt.Kosheen (Barba Negra Track) – 20:00

2014. Persze a Szigeten meg a Blink 182 lép fel a nulladik napon, de a nosztalgia sosem árt. Ha le akarja csekkolni, mi van most a ZP helyén, tegye a Kosheen-koncerten. A Barba Negra szabadtéri helyszínén a héten még lesz Supernem (péntek) és Intim Torna Illegál (szombat).

Techno 5.1 vol.2. (Kolor) – 22:00

Aki pörögne a munka éjjelén, mehet technobuliba. Crimson, Chris Plastic, Isu és LaKing.

Akvárium-majális (ott) – 23:00

Aki játszik: Palotai, Ludmilla, a Dublic ikrek, vB'andre, Ster a FeelGood csapatból és Adam Dolphh a Ninjabreakzből.

ImPro Afterlife (Trafó Kontra Klub) – 23:00

Az imPro Schoolban tanulnak a zenei producerek, az elektronikus zene értői. Az Afterlife bemutatja, mi történik a diákokkal később. A volt tanuló, már oktató iamyank DJ-szettel kezd, aztán jönnek a feltörekvő exdiákok: Laser Tasilo, Mate Tollner és Legars. Levezet: Klokk (korábban Sausage). Ennek semmi köze május 1-jéhez.Amon Amarth, Hypnos, Heroic (Barba Negra) – 18:30

Lakner Dávid mondja, hogy tessék menni, mert „vikingkedés, sörivás, ilyesmi”. A szervező csapat neve Hammer Converts, szóval ez black, meg death.

Képzelt város-koncert, premier előtti klipvetítés (Gozsdu Manó Klub) – 20:00

Egész estés koncertet ad a Képzelt város, meghívta OZMO-t vendégnek, és még klipet is bemutat, amit a Theodorhoz forgattak. Csellós, csilingelős, zajos gitáros, analóg szintis.

Nemzeti TÁP Színház: Vasököly Varieté (Jurányi) – 20:00

Éljen május 2.! A TÁP rossz színház iránti szenvedély egyszeri és soha vissza nem térő alakításokat szül.

Villámslam (Szekszárdi Est Café) – 20:30

Ez itt most verseny, bárki nevezhet. A forma villámos, ami azt jelenti, az Open Mic (bárki tolhatja) után a közönség soraiból szúrópróba-szerűen kiválasztanak embereket, akiknek egy-egy szót kell mondaniuk. A kapott tíz szóra félóra alatt kell írni egy slamet. Szervező az Alisca Slam és a Polip Ifjúsági Iroda, a keret a Szavalj Szabadon! programsorozat.


TÁP Színház

„Világ porleltárjai egyes-egyedüljetek!
A munkát nem végezni, ünnepelni kell!
Aki látott már Varietét, az jöjjön, aki meg nem, az meg azért!
Ígérjük, hogy rossz lesz!
Esküszünk, hogy Forradalom következik be, és elsöpri azt, ki félreáll. (vagy nem)
Nem csak a színházat forradalmasítjuk május másodikán!
A világ már sose lesz ugyanaz azután.
Ha nem láttál még TÁP Színházat, nem láttad az életet.
Nem vicc.
Mi tudjuk, mitől döglik. LÉGY ott!”

Svéd Walpurgis-ünnepség (Budakeszi Vadaspark melletti Szilfa-tisztás) – 12:00

Gyanúsan hangzik, de a Skandináv Ház posztolta, és Szedlák szerkesztő javasolta („na, ez csak akkor program, ha lesz tábortűz”). Nagyon svéd lesz, svéd nagykövettel, svéd iskolakórussal, svéd tűzrakással meg minden. Svéd.

Tesco Disco, Pegazusok Nem Léteznek-lemezbemutató, Szabó Benedek és a Galaxisok, Dorothy's Leg (Corvintető) – 20:00

A Pegazusok duóban indult (Ács Eszter és Lázár Domokos), majd Németh Róberttel (HS7) és Lázár Ágostonnal (Esti Kornél) egészült ki. Pár hete kijött az első nagylemez mindannyiunk örömére. Előttük a szintipopos Dorothy's Leg, aztán a Galaxisok, utánuk hajnalig tolja a Tesco Disco.

Óbuda napja, Péterfy Bori and The Love Band – 20:00, másnap is

Szombaton nyitja a programokat a Love Band, de vasárnap egész nap mindenféle jó lesz ott, ami még Budapesten van. Este például Paso, Ivan and the Parazol, Anna and the Barbies és Magashegyi Underground. De ezek csak a húzónevek, és csak zenében. Lesz lehetőség gyereksétáltatásra és -ugráltatásra, előadnak ovisok, kaja, pia. De hadd idézzük megint Szedlák kollégát: „Iván és a napernyő, Anna és a barbik, az igazi partiarcok pedig megmérethetik a vérnyomásukat a Szent Margitban.”MÁJUS 4. (VASÁRNAP)

Star Wars-vonulás (Vörösmarty tér) – 12:00

May the 4th be with u! Mi mást csinálna május negyedikén? Elő azokkal a Jabba-jelmezekkel! Maga az eventkiírás is már egy melankolikus hangvételű csoda (idézet: „Akárhol jársz, mutasd meg, mekkora rajongó vagy... Bárhol vagy, viselj vagy vidd magaddal kedvenc tárgyadat. És készíts fotót róla ide...”). A vonulás a Deák tér – Bajcsy-Zsilinszky utca – Oktogon tengelyen fut majd a Hősök terére.

Birodalom-maraton (Toldi mozi) – 12:00

De nem, nem a starwarsos srácok szerveztek egymásra csúnyán. Ez a Trier-féle Birodalom, „a rendező egyetlen tévében bemutatott, összesen nyolcrészes agymenése”. A nézők kérték.MÁJUS 5. (HÉTFŐ)

Bölcsésznapok (ELTE BTK) – 20:00, csütörtökig

A Trefort-kertben megtalálható lesz mind az összes bölcsész, civilben. Akadályverseny, sanzonest (bocs), színházi standok, kerekasztal, konferencia (például a Kapunyitási Pánik nevű), keresd-a-sört-rúna-vadászat (ezmi), reménytelen beszélgetés az álláskeresésről, rodeóbika és trambulin, könyvudvar, indológus teaház, kvíz, és akkor a végére Szabó Benedek is fellép.

Dollár Papa Gyermekei: Otthon (Trafó) – 20:00, szerdáig

A Család trilógia második része. A dollárpapákat lakásszínházban láttuk egyszer, és a benyomásunk az, hogy jók. Megkavar, hogy hol kezdődik a színész és az előadás, és hol van vége a civilnek, és ez benne a szép. Közel játszanak, mármint a térben is. Érdemes. Téma, a címből következve nem meglepő csavarral: a család.


bodoku


MÁJUS 6. (KEDD)

Bodoku – Budapest Dokumentumfilm-fesztivál (Toldi, Művész) – május 11-ig

Részletesebb ajánlattal hamarosan jelentkezünk – addig is naptárba lehet vésni, hogy jófajta dokuk érkeznek. Mert ez a műfaj nem unalmas.

Vivian Maier nyomában (Mai Manó Ház) – 18:00, vetítik még: május 10. 16:00 és 18:30, május 11. 18:30

Öt évvel ezelőtt halt meg az osztrák-magyar, de leginkább mégis amerikai streetfotós, akit mostanában fedezett fel magának a világ. Az amúgy dadaként dolgozó Vivian Maierről készült egy dokumentumfilm is, amely eddig megjárta Torontót, New Yorkot, Riót és Berlint, hozzánk a közösségi filmforgalmazó Magyarhangya és a Magyar Fotográfusok Háza, a Mai Manó hozza el. A dokut június 12-én  kezdik forgalmazni, előtte a Magyarhangya egy sor programot szervez (kis létszámos vetítések, pop-up kiállítások, de rögtön például itt figyel egy önarcképes pályázat).


MÁJUS 7. (SZERDA)

Budaörsi Fesztivál (ott) – 19:00, május 11-ig

11 helyszín, 510 fellépő, 38 program. Városból ki, nyárba be. Képzőművészet, zene, tánc, színház, filmek, irodalom – az óbudai konkurenciához hasonlóan már megint minden. Fellép a Budapest Voices, itt is lesz slam (Pion István, Simon Márton, Závada Péter), rövidfilmek (Tóth Barnabás, Szirmai Márton, Szimler Bálint, Spáh Dávid, Pálfi György ), sanzonest, vesszőkosaras körhinta! Az utolsóval mindent elmondtunk.