Állomásfőnök, majd isten – szép karriert futott be egy japán macska

Fotó: AFP / TORU YAMANAKA

-

Istenséggé felmagasztalva vettek végső búcsút vasárnap Japánban egy vidéki vasútállomáson Tamától, a 16 évesen elhunyt tarka macskától, amely a megálló tiszteletbeli állomásfőnökeként világhírre tett szert és turistákat nagy számban vonzva fellendítette a térség gazdasági életét.


Az egykori kóbor macskát 2007-ben nevezték ki szimbolikusan a nyugati Vakajama kormányzóságban fekvő Kisi vasúti megállóhely „állomásfőnökévé", eredetileg tulajdonképpen csak azért, hogy a kóbor állat valamilyen címen az állomáson maradhasson. Az állomásfőnöki formaruhába öltöztetett, az utasokat a pénztárnál üdvözlő macska azonban hamar híres lett és tömegesen vonzani kezdte a turistákat.


Mint a Wakayama Electric Railway regionális vasúttársaság elnöke, Kodzsima Micunobu a vasárnapi gyászszertartáson elmondta, Tama jelenléte 1,1 milliárd jenre (2,5 milliárd forintra) becsülhető értékben lendítette fel a térség gazdaságát és pangó vasúti forgalmát. A macska „hivatalba lépése" előtt a kisigavai vasútvonal a csőd szélén állt, a kevés utas miatt Kisi állomáson már nem is dolgozott személyzet. A macska által megmentett vasútvonal fennmaradása ráadásul reményt ad a túlélésre más halódó vasúti szárnyvonalaknak is - mondta Kodzsima.Nem egyszerűen állomásfőnök: szuperállomásfőnök

Az érdemeire tekintettel időközben „szuperállomásfőnökké" és a vasúttársaság tiszteletbeli elnökévé előléptetett macska június 22-én, egy állatkórházban halt meg szívelégtelenségben, az ember esetében mintegy 80 évesnek megfelelő életkorban.


A sintóista szertartáson a macskát posztumusz „örök tiszteletbeli állomásfőnök" címmel ruházták fel, a cégelnök pedig bejelentette, hogy az állat maradványait a jövő hónapban egy ereklyetartóban helyezik el egy közeli macskaszentélyben. A sintó vallásban sokféle istennek van hely, köztük állatistenségeknek is.