A zsidó apáca lenyomta a korrupt oroszokat

Forrás: /

-


Szombaton kihirdették az Európa Filmdíj idei jelöltjeit: a legtöbb díjra Pawel Pawlikowski Ida (kritikánk) című filmje esélyes, amely a 60-as évek Lengyelországában játszódik, és egy apácának készülő lányról szól, aki fogadalomtétele előtt tudja meg, hogy zsidó, és a szüleit meggyilkolták a háború alatt. Az Ida a legjobb operatőri munka díját máris megkapta – a díjak kisebb részéről egy hétfős zsűri már döntött –, emellett öt további elismerésre esélyes: a legjobb film, rendezés és forgatókönyv díjára, valamint két színésznői díjra is, melyet két főszereplőjének egyike, Agata Trzebuchowska vagy Agata Kulesza kaphat meg.

Négy jelölést kapott Andrej Zvjagincev Leviatán (kritikánk) című drámája, amely Jób bibliai történetének a modern Oroszországba helyezett, szabad adaptációja. A Leviatán a legjobb film, rendezés, forgatókönyv és színész kategóriájában esélyes elismerésre.

A legjobb film díjára a fenti kettő mellett még Lars von Trier A nimfomániását (a rendezői verziót), Ruben Östlund Lavináját és Nuri Bilge Ceylan Téli álom című filmjét jelölték.


Tom Hardy a Locke című filmben


Kellemes meglepetés, hogy ezek mellett az előre sejthető jelölések mellett a Tom Hardy főszereplésével készült Locke című kamaradráma is begyűjtött három jelölést és egy díjat. Rendezői, forgatókönyvírói és színészi kategóriákban jelölt, Justine Wright pedig már meg is kapta a díjat a film vágásáért.

További díjazottak: a német Das finstere Tal (The Dark Valley) című western kapta a legjobb látványterv és kosztüm díját, a legjobb filmzene díja Mica Levié lett A felszín alatt című Scarlett Johansson-film zenéjéért, a legjobb hang díja pedig a Starred Up című börtöndrámáé lett.

A díjak többségéről az Európai Filmakadémia mintegy háromezer tagja dönt majd, a díjkiosztó december 13-án lesz Rigában.