A Vizsolyi Biblia és a szegedi fűszerpaprika is hungarikum lett

Fotó: MTI / Pető Zsuzsa

-

A Hungarikumok Gyűjteménye 3 tétellel, a Magyar Értéktár 9 tétellel bővült. Ezzel hungarikum lett a Vizsolyi Biblia, amely az első teljes, magyar nyelvű Biblia, a magyar harcosok által a 9. és a 11. század között használt íj és a szegedi fűszerpaprika őrlemény is. Neumann János életművét az értéktárba vették fel.


Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter íj hungarikummá minősítését azzal indokolta, hogy ez az egyedi fegyver fontos szerepet játszott a honfoglalás és az államalapítás során zajló harcokban.


A Magyar Értéktárba került az Unicum keserű likőr, a kürtőskalács, a Piros Arany, valamint az Erős Pista. Szintén bekerült a tárba a szatmári szilvalekvár, a Hévízi-tó az ottani hagyományos gyógyászattal együtt, továbbá Neumann János életműve, különös tekintettel számítástechnikai hagyatékára. Végül a bocskai viselet és a bajai halászlé lett magyar érték - tájékoztatott Fazekas Sándor.
A mostani döntéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe már 45 tétel tartozik, a Magyar Nemzeti Értéktár pedig mintegy 120 tagúra bővült, az oldalon a listák azonban még nem frissültek.