A világ összes alkotmánya összevethető a Google oldalán

Forrás: Quartz

-

A Google új oldala lehetőséget ad arra, hogy szóról szóra kutassuk a világ össze alkotmányát, legózzunk a részekkel, és akár egy új sajátot rakhassunk össze belőlük. Szaúd-Arábiában például ugrásszerűen nőtt meg az oldalt látogatók száma.


A Constitute Project weboldalát a Google Ideas és egy Indigo Trust nevű brit alapítvány támogatja, utóbbi főleg Afrikában pénzel technológiai projekteket – írja a Quartz.

Az oldalon kutatható és összevethető a világ 194 alkotmánya. Mindet angolra fordították, egy részüket pedig arabra. Témákra (pl. nemi egyenlőség, házasság vagy fegyvertartási jog) és konkrét szavakra, mondatokra egyaránt lehet keresni.

A különféle alkotmányok összehasonlításán túl az oldal arra is használható a Google Docs segítségével, hogy összerakja belőle egy munkacsoport a saját, új alkotmányát.

A projekt vezetője szerint Líbiában, Mianmarban és Nepálban az alkotmány írói mind használták a programot. Azt mondja, az utóbbi időben Szaúd-Arábiából nőtt meg az oldalra látogatók száma. Ott nincs jelenleg alkotmány.