A világ egyik legbefolyásosabb embere lett, csak senki nem vette észre

Fotó: Getty Images / Scott Olson

-

Az újszülött Max Zuckerberg édesanyjának, a nyilvánosságot kerülő Priscilla Channak nem elhanyagolható befolyása van arra, hogy mire megy el minden idők legnagyobb jótékonysági felajánlása, a Facebook-részvények 99 százalékának a dollármilliárdjai. Ismerje meg a Facebook-vagyon úrnőjét!


Egy gyerek születése kicsit mindig felforgatja a világot, de Max Zuckerberg érkezése egészen példa nélküli felfordulást okozott, miután az édesapja bejelentette, hogy a lánya születése alkalmából a Facebook-részvényeinek a 99 százalékától megválik, abból a tulajdonképpen szülői indíttatású megfontolásból, hogy jobbá tegye a világot, amelyben a gyereke felnő majd.

A bejelentést a horderejéhez mérten vegyesen fogadták – míg Melinda Gates, Shakira, Ashley Judd és Richard Branson is hozzászólásban gratulált a gyerek születéséhez és a nagyot szóló felajánláshoz, addig a Twitteren néhányan arról beszéltek, hogy Mark Zuckerbergnek már a születése napján sikerült kínos helyzetbe hoznia a lányát, aki természetesen egyszer majd nagyon ideges lesz, hogy a szülei az ő örökségéből akarták megmenteni a világot.

Zuckerbergék nagyjából 45 milliárd dolláros esélyt adnak a jövőnek – főként az egészségügy, a tudományos kutatás és az oktatás fejlesztésére. A cikkünk megjelenésekor a másfél millió lájk felé tartó bejegyzés Mark Zuckerberg profilján jelent ugyan meg, de a rövid idő alatt legendássá vált levél Priscilla nevével kezdődik.


Priscilla and I are so happy to welcome our daughter Max into this world!For her birth, we wrote a letter to her about...

Posted by Mark Zuckerberg on Tuesday, December 1, 2015

Priscilla Chan Mark Zuckerberg felesége, és gyermekének az édesanyja. És több köze van a Facebook-alapító filantrópiai kibontakozásához, mint azt elsőre gondolnánk. A közösségi oldal kirobbanó sikeréből könyvet író David Kirkpatrick szerint Priscilla Chan mindig is nagyon fontos része volt a Facebook-sztorinak. Abban pedig, hogy a Facebook megizmosodásával Mark Zuckerbergből nagyot álmodó jótékonykodó is lett, nem kis szerepe volt a feleségének.

Priscilla Chan nagyon sokáig kerülte a reflektorfényt. Nem volt könnyű dolga még a New York Timesnak sem, amikor portrét akart írni róla, ugyanis nem volt hajlandó nyilatkozni. A lapnak név nélkül nyilatkozó ismerősök viszont egybehangzóan azt mondták: csendes, de nagyon is erős és védelmező a jelenléte a férje életében.Menekülthajóról is lehet világot menteni

Priscilla Chan kínai-vietnami menekültek gyereke, így első kézből vannak ismeretei arról, hogy milyen akadályok tornyosulnak a bevándorlók előtt az Egyesült Államokban. A szülei hajón hagyták el a hazájukat, és az Egyesült Államokba érve nagyon keményen dolgoztak Az édesanyja két állást is vállalt, a nagyszülei pedig egyáltalán nem beszéltek angolul, így Priscillának családi tolmácsként is helyt kellett állnia. Chan családjáról egyébként keveset lehet tudni – leginkább csak annyit, amennyi a facebookos bejelöléseiből kiderül, például azt, hogy két lánytestvére van, Michelle és Elaine.

Mark Zuckerberg és Priscilla Chan a Harvard hallgatói voltak, amikor járni kezdtek. 2003-ban találkoztak először sorban állás közben: egy egyetemi bulin vártak a mosdóra. Az első randijukon Zuckerberg azt mondta, inkább lenne vele, mint hogy befejezze a házi dolgozatát, a jó tanuló viszont azonnal megszólalt Priscillában, aki teljesen meghökkent, és már küldte volna vissza a fiút tanulni. Végül szerencsére kiderült, hogy ez csak egy ügyes fogás volt Zuckerberg részéről, hogy a lány több időt töltsön vele.Az ehhez hasonló anekdotákból nagyon kevés jut el a nyilvánossághoz, Priscilla Chan ugyanis féltve őrzi a magánéletét. Élete első televíziós interjújára például 2014 májusáig kellett várni. Ekkor már csaknem tíz éve ismerte a Facebook alapítóját, két éve pedig már a felesége is volt. A megszólalása természetesen nem véletlenszerű volt az NBC Today című műsorában: a házaspár nem sokkal korábban adományozott 120 millió dollárt néhány San Franciscó-i iskoláinak. Ugyanolyan diákokat akartak támogatni, mint amilyen Priscilla is volt. Priscilla Chan pedig az ügy érdekében nem félt előhozni a saját példáját, így eddig ez az interjú volt az első, amelyben betekintést engedett az életébe.

Aggodalmaskodó gyerek volt, a legidősebb a családban. És nagyon sokat köszön a gimnáziumi tanárainak, akik segítettek neki felfedezni magában a lehetőségeket. „Első generációs továbbtanulóként nem tudod, mik a lehetőségeid. Ilyenkor sokat számít, ha valaki azt mondja, képes vagy rá, meg tudod csinálni” – mondta az eddigi egyetlen interjújában. Priscilla meg sem állt a Harvardig, és gyerekorvos lett. A férjét azonban leginkább a tudományos oktatói tevékenysége nyűgözte le, és Priscilla volt az, aki biztatta Zuckerberget, hogy próbálja ki ő is. Valahogy így táplálták egymás szenvedélyét az oktatás iránt.


Visszaköszönnek a személyes ügyek

Oktatás, egészségügy, bevándorlás – ezek mind olyan területek, amelyekről Priscilla Channak első kézből vannak ismeretei, és elképzelései is, vagyis nem véletlen, hogy a Facebook-vezér is ezekkel a kihívásokkal próbál kezdeni valamit, amikor a jótékonykodáson gondolkodik. Zuckerberg 2013-ban például lobbicsoportot hozott létre az amerikai bevándorlási reform érdekében, és természetesen beletette a pénzét is az ügybe.

2014-ben az ötmillió dolláros adományuknak köszönhetően az egyik Palo Altó-i egészségügyi központ évente kétszer annyi beteget tudott fogadni, mint korábban. És Chan egészségügyi tapasztalati inspirálták a Facebook 2012-es újítását: onnantól a felhasználók profilján megjelenhet, hogy szervdonornak jelentkeznek. Az Egyesült Államokban már aznap 13 ezren iratkoztak fel a leendő donorok közé, ami hússzor több, mint a napi regisztrációk átlagos száma.Zuckerbergék ugyanakkor a saját kárukon tanulták meg, hogy változást nem könnyű előidézni. Az első nagyobb adományuk Newarkban kötött ki: 100 millió dollárt adtak iskolafejlesztésre, de végül a pénz felszívódott. Ez sem szegte azonban a kedvüket. Az elmúlt években is rengeteget pénzt betoltak a jótékonykodásba. 2013-ban például minden idők legnagyobb nyilvános felajánlását tették, amikor 18 millió Facebook-részvényt ajánlottak fel csaknem egymilliárd dollár értékben a Silicon Valley Community Foundation elnevezésű alapítványnak. Tavaly pedig 25 millió dollárt utaltak át az ebolajárvány elleni harc megtámogatására.

A mostani felajánlás hátterét adó alapítvány Priscilla Chan nevét is viseli – Chan Zuckerberg Initiative – és Mark Zuckerberg feleségének van egy külön iskolai projektje is, amely The Primary School néven fut. Priscilla Chan tehát már nemcsak a háttérben jótékonykodik.

Nevezték már a Facebook first ladyjének, a Szilícium-völgy Kate Middletonjának, aki megnyerte a jackpotot azzal, hogy hozzáment a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb emberéhez. Ő inkább úgy látja magát, mint aki folyamatosan tanul, hogy oktatóként minél jobban tudja átadni a tudást a gyerekeknek, és minél jobb gyerekorvos legyen.


Mark Zuckerberg, Priscilla Chan


Annak ellenére, hogy a világ leggazdagabb emberének a felesége, és most már a gyermekének az anyja, Priscilla Chan semmit sem veszített a gyakorlati érzékenységéből. Különösen figyelemre méltó a pénzhez való hozzáállása. A New York Times egyik forrása mesélte, hogy egy nap Mark Zuckerberg testvérével, Randivel vásárolgatott, amikor megállt egy kirakat előtt, hogy megcsodáljon egy 600 dolláros cipőt. Amikor Randi Zuckerberg biztatta, hogy vegye csak meg, hiszen megvan rá a pénze, Priscilla Chan visszatette a cipőt, és annyit mondott: „Az nem az én pénzem.”

Mark Zuckerberg nem titkolta, hogy a szülővé válás nemcsak őt alakítja majd át, hanem azt is, ahogyan a világot látja. „Már eddig is nagyon szerencsések voltunk, mert lehetőségünk volt hatni az emberek életére szerte a világon – Cilla orvosként és oktatóként, én pedig a közösségen és a jótékonykodáson keresztül. Mostantól arra összpontosítunk majd, hogy a világot jobb hellyé tegyünk a gyerekünknek és a jövendő generációknak”. A Zuckerberg-Chan család hatalmas felajánlásának a részleteiről több derül ki úgy nagyjából két hónap múlva, amikor a Facebook-alapító visszatér az apasági szabadságáról.