A túlórákkal tényleg halálra dolgozhatja magát

Fotó: Purestock / Purestock

-

Az adatok azt jelzik, hogy a túl sok munka növelheti a stroke kockázatát. A túlórázóknak nemcsak a határidőkre, hanem a vérnyomásukra is figyelniük kellene.


A túlórázók nagyobb eséllyel kapnak stroke-ot – derül ki a Lancet című orvosi szaklapban megjelent, több mint félmillió ember vizsgálatával készül tanulmányból. A hosszú munkaórák és a stroke közötti összefüggések még nem teljesen világosak, de már léteznek elméletek arról, hogy a stresszes munka és ennek a káros hatása az életvitelre szerepet játszhat benne.

A 35-40 órás munkahéthez képest a 48 órás munkahét már tíz százalékkal növeli a stroke kockázatát, 54 óra 27, 55 óra pedig már 33 százalékkal. A kutatók számára sem világos még azonban, hogy pontosan mi történik a túl sok munka hatására. Előfordulhat, hogy egész egyszerűen rossz egészségi állapotban van az, aki hozzá van láncolva az irodai asztalához, és nincs ideje sem mozogni, sem az egészséges táplálkozásáról gondoskodni.

A szakemberek ezért hangsúlyozzák, hogy akik sokat dolgoznak, rendszeresen ellenőrizzék a vérnyomásukat, és bármi gyanúsat észlelnek magukon, forduljanak orvoshoz. Figyelmeztetnek arra is, hogy a mozgás és az egészséges táplálkozás annál fontosabb, minél több időt töltünk a munkahelyünkön.