A szúnyogok most bosszút állnak rajtunk, pedig már majdnem győztünk

Fotó: AFP / LUIS ROBAYO

-

A zikavírust terjesztő szúnyog más súlyos kórokat is hordoz. Egyszer már közel jártunk ahhoz, hogy kiirtsuk őket, aztán nem figyeltünk oda.


Nem a zikajárvány a legnagyobb vészhelyzet Dél-Amerikában, bár köze van hozzá. Az igazi problémát az okozza a New York Times szerint, hogy borzasztóan elszaporodott az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti), amely a zikavírust terjeszti. Ez a szúnyogfaj a dengue-láz, a chikungunya-láz és a sárgaláz terjedésében is nagy szerephez jut. Ha épp nem zikajárvány lenne, akkor is lenne mi közül válogatni.


Az egyiptomi csípőszúnyog tökéletesen érzi magát a pocsolyás, szemetes nagyvárosokban. Örömmel szaporodnak bármilyen állott vízben. A szúnyog petéi pedig a legnagyobb, akár egyéves szárazságot is túlélik. A rovar nem csak éjszaka aktív, ezért a hagyományos moszkitóháló nem sokat véd ellene. Hajnalban és szürkületkor a legaktívabb, de beltérben, árnyékos helyeken vagy nappal, felhősebb időben is csípnek.

Ha ez mind nem lenne elé, az egyiptomi csípőszúnyog majdnem bárhol remekül érzi magát. A terjedése Afrikából indult, de mára a legtöbb trópusi és szubtrópusi területen megtalálható.


A szúnyogháló nem sokat ér, nappal csíp a zikát hordozó szúnyog


A közvetlen probléma az, hogy rendkívül valószínű – de nem teljesen bizonyított –, hogy a zikavírus okozza a mikrokefália nevű fejlődési rendellenességet. A vírus nem csak a terhes nőket vagy a gyermekvállaláson gondolkodókat fenyegeti, a felnőtteknél lázat, kötőhártya-gyulladást, fejfájást és ízületi gyulladást okozhat.


Nagyobb, rendszerszintű probléma, hogy több trópusi ország szúnyogirtó programjai nem kielégítőek. Brazíliában, ahol robbanásszerűen növekednek a városok és velük az egyiptomi csípőszúnyog élőhelyei, ez különösen veszélyes helyzetet teremt.


Az ötvenes és hatvanas évek dengue- és szúnyogellenes kampánya hatékony volt


Az emberiség egyszer már nyerésre állt a moszkitókkal szemben. A fenti térkép a különböző betegségeket terjesztő Aedes-moszkitók élőhelyét mutatja. A hetvenes évekre Dél-Amerikában csak Venezuelában és környékén lehetett megtalálni a rovart. Az irtóprogramok lanyhulásával és a rákkeltő hatású DDT betiltásával azonban újra a szúnyogok állnak nyerésre.


Az egyiptomi csípőszúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) pusztítását tartja járható útnak a New York Times véleményrovatában megjelent cikkében Peter J. Hotez virológus és mikrobiológus. A DDT-t ugyan nem lehet használni, de a szakember szerint vannak bevethető kémiai anyagok még. Mivel egyelőre nincs biztos és működőképes szer a zika ellen, ezért a járvány megfékezésére a szúnyogok visszaszorítása az egyetlen módszer.