A Pussy Riot nem érti, hogy a magyar nők miért szavaznak a jobboldalra

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Nyilvános beszélgetést és sajtótájékoztatót tartott a Szigeten az orosz ellenzéki aktivista csapat, a Pussy Riot három tagja. Nem símaszkban kiabáltak, hanem jókedvűen meséltek a magyar taxisofőrt befolyásoló putyini propagandáról, a velük kapcsolatos tévhitekről és új stratégiájukról. Ott volt velük a mozgalom egy férfi tagja is, de kevesen voltak rájuk a sajtón kívül kiváncsiak. Állítólag a Pussy Riot maga akart a Szigetre jönni.


Mintegy harminc izzadó újságíró és néhány arra tévedő fesztiválozó várta pénteken, ebédidőben a Pussy Riot három tagjának sajtótájékoztatóját. Bizonyára többen reménykedtünk benne, hogy valamilyen performansz is lesz, mint néhány hónapja, a Glastonbury fesztiválos fellépésükön, ahol egy srác beöltözött orosz katonának, és egy katonai teherautó tetejéről kezdett kiabálni, a lányok pedig felmásztak, celluxszal összekötözték, és szivárványszínű símaszkot húztak a fejére. A Szigeten ilyesmiről szó sem volt, maradt a beszélgetés.


Nagyezsda Tolokonnyikova


Eleve kevesen tudtak az eseményről, főleg az újságírók, mivel csak hétfő délután derült ki, hogy a Pussy Riot a Szigetre látogat. Az interneten körbement a hír, de a hivatalos programból kimaradtak, így meglepő lett volna, ha a napközben eszmélő, másnapos fesztiválozók seregei tódultak volna be a Magic Mirror sátorba. Állítólag a Pussy Riot tagjai maguk keresték meg a szervezőket, hogy szívesen eljönnének a Szigetre, egy ilyen látogatás ugyanis pont beleillik jelenleg is zajló emberi jogi kampányukba.


Marija Aljohina


Nem tudni, hányan vannak pontosan

Ahogy Glastonburybe, hozzánk is Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina jöttek el, meg egy Pjotr nevű fiú, aki kicsit a lányok PR-osaként viselkedett (és jobban is tudott náluk angolul), de mindenkit biztosítottak róla, hogy ő is a Pussy Riot teljes értékű tagja. Ez rögtön fel is vetette a kérdést, hogy mi is és kikből áll ma pontosan a Pussy Riot, mert a legtöbben gyújtó hangú klipjeik, Putyin-ellenes nyilvános megmozdulásaik és az ennek folyományaként kapott börtönbüntetés révén ismerik őket. Mármint azokat a lányokat, akikkel a Pussy Riotot azonosítja a közvélemény.

Valójában viszont férfiak is beléphetnek a csapatba, amelynek nem is lehet tudni, hány tagja van összesen – Pjotr elmondta, hogy tudatosan titkolják, hányan vannak, mert ez nem is igazán lényeges. Az a fontos, hogy a mozgalmuk és az általuk képviselt ügyek legyenek előtérben, ne az egyes személyek.


Balra látható Pjotr


Nadja azzal nyitotta a beszélgetést, hogy máig téves elképzeléseik vannak róluk a Pussy Riotot csak hallomásból ismerő embereknek. A budapesti taxis, aki a reptérről a városba hozta őket, arról érdeklődött, hogy is volt az, mikor meztelenül táncoltak a moszkvai Megváltó Krisztus templomban – holott akkor nem is voltak meztelenek, de a nép az efféle részletekre fogékony. Nadja hozzátette, talán ez is annak apró bizonyítéka, hogy túlságosan hatékony a putyini propaganda Magyarországon.


Kis közösségek hálózatával ellenőriznék a hatalmat

2015-ben a Pussy Riot tagjai már többet akarnak, mint egy-egy botrányos flashmob keretében összeveretni magukat a kozákokkal (mint tavaly Szocsiban, a téli olimpián), vagy börtönbe kerülni pusztán azért, mert elkiabálják magukat a Vörös téren, hogy nem tetszik a rendszer. Persze ez is része a tevékenységüknek – például mindig elgyakorolják, hogyan viselkedjenek, mikor lefogják és ráncigálják őket a rendőrök –, de mostanában máshová helyezik a hangsúlyt. Arra buzdítják az embereket, hogy kis, politikailag aktív közösségeket hozzanak létre, mert ezek együttese, hálózata lehet képes ellenőrizni és egyensúlyozni a mindenkori karhatalmat – nemcsak Oroszországban, hanem bárhol a világon. Mása és Nadja pedig világszerte előadásokat tartanak, ahol elmesélik saját börtönélményeiket, és tudatosítják a hallgatósággal, éppen mi a helyzet a hazájukban.


A Magic Mirrorban beszélgettek a Pussy Riot tagjaival


A szigetes beszélgetés moderátora, Rényi Pál Dániel (a 444 újságírója) is kíváncsi volt rá, milyen tapasztalatokat gyűjtöttek a lányok a szibériai munkatáborban, ahová a 2012-es templomi incidens után kerültek. Noha Nadja és Mása lazán és jókedvűen számoltak be a börtönbeli éhségsztrájkról és más megpróbáltatásaikról, ezen a ponton lehetett érezni, hogy a putyini retorziók miatt a Pussy Riot munkájának sokkal komolyabb tétje van, mint amit egy kedélyes emberi jogi témájú beszélgetésen igazán érzékeltetni lehetne.

Arra a kérdésre, hogy féltik-e az életüket Oroszországban, Mása csak annyit felelt: „ez nem gáz.”


Hogy szavazhatnak a magyar nők a Fideszre?

A lányoknak a magyar belpolitikai viszonyokról is volt némi képük, főleg arról beszéltek, hogy Orbán Viktor a putyini úton jár, egyedüliként Európában, ezért Nadja nagyon örült, hogy Magyarországon is van alkalmuk megszólalni. Ő egyébként arra is kíváncsi volt, miért szavaznak a magyar nők arra a jobboldalra, amelyik megtiltaná nekik, hogy maguk rendelkezzenek a testük felett – utalva a kormány abortuszellenes retorikájára –, mert a férfiakat még megérti, de a nőket nem. Persze egy férfi válaszolt neki, hogy biztos azért, mert sok konzervatív, antifeminista női politikus van a Fidesz soraiban, rajtuk kívül pedig alig van nő a parlamentben.


Pussy Riot, Sziget 2015


A közönséggel való interakció alapvetően elég lagymatag maradt, az hallgatóságból leginkább az orosz ajkúakat mozgatta meg, hogy kérdezhetnek a Pussy Riottól. Egy feltehetően ukrán srác azt kérdezte, mi a hivatalos Riot-álláspont a Krím megszállásáról. Mása azt mondta, naná, hogy az orosz haderőkkel van tele a Krím, hiába hazudja ennek az ellenkezőjét a kormányhű orosz média – ők azt tartanák üdvösnek, ha a Krím autonóm területté válna, és a lakói maguk dönthetnék el, az oroszokkal vagy az ukránokkal akarnak-e jóban lenni.

Ezzel nagyjából vége is volt a beszélgetésnek, a hőségtől a műanyag székekhez tapadt újságírók elszállingóztak a sátorból, Nádja és Mása pedig megvitattak valamit a színpad mögött.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!