A pucér Jennifer Lawrence csak a kezdet volt

Fotó: Getty Images / Clemens Bilan

-

Tucatszámra kerültek ki a netre az A-listás keblek, kommunista kiberterroristák tartják sakkban Hollywoodot, és több hírességet is nemi erőszakkal vádoltak meg. Összeszedtük 2014 legnagyobb szórakoztatóipari botrányait.


A Sony meghackelése

Úgy tűnik, napjaink totalitárius hatalmai könnyen megsértődnek, ha Nyugaton cikizik őket. Észak-Korea például feltörte és nyilvánosságra hozta a Sony Pictures legféltettebb adatait és négy, még kiadatlan filmjét, válaszul arra, hogy a stúdió a napokban készült bemutatni az Interjú című filmet, amiben a James Franco és Jonah Hill merényletet terveznek az ország vezetője, Kim Dzsong Un ellen. A több mint 100 terabájtnyi adat közt megbújt a felső vezetők privát levelezése is, amelyben Angelina Jolie-t ócsárolják és Barack Obamára tesznek rasszista megjegyzéseket. A stúdió a presztízsveszteségen kívül jelentős anyagi kárt is szenvedett, mivel négy, még be sem mutatott film mellett a Harag is megtalálta az útját a legnagyobb torrentoldalakra, ahol máig több mint 1 millióan töltötték le a Brad Pitt főszereplésével készült szuperprodukciót.Bár Észak-Korea tagadja, hogy ő állna a hackertámadás mögött, az amerikai kormány hivatalosan is a távol-keleti országot tette felelőssé. Miután a kiberterroristák már 9/11-et emlegetve a mozikat is megfenyegették, a Sony vezetői bejelentették, hogy nem mutatják be az Interjút, sőt más stúdió is lefújta észak-koreai témájú produkcióját. A bedőlt thriller főszereplője, Steve Carell szerint a filmipar kapitulációja „sötét nap a kreatív önkifejezés történetében”. Számos híresség aggodalmát vagy felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a Sony meghátrált, még Barack Obama is megszólalt az ügyben, "hibás"-nak titulálva a stúdió döntését. George Clooney ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a szakmának közösen kellene fellépnie az ilyen támadásokkal szemben, az újságíróknak pedig nem az e-mailek zaftos részleteire kellene koncentrálniuk a sztoriból, hanem arra, hogy terrorcselekmény történt, és annak, ahogyan erre Amerika most reagál, súlyos következményei lehetnek a jövőben.

A hackerek „karácsonyi ajándék” formájában további szivárogtatásokat ígérnek, miközben az Anonymous nevű hackercsoport előállt azzal, hogy ők viszont az Interjút fogják kitenni a netre karácsonykor. A Sony legfrissebb közleménye szerint a forgalmazásról hozott döntésük nem végleges, és a filmet valamilyen módon szeretnék majd eljuttatni a nézőkhöz.


Bárki megbámulhatta a meztelen Jennifer Lawrence-t

Az év egyik legnagyobbat szóló botránya a fappeningnek keresztelt hackertámadás volt, melyben az Apple iCloudját feltörve durván 100 ember - köztük A-listás hírességek - intim képeit zúdították rá az internetre. Az először a 4Chan fórumán közzétett képek futótűzként lepték el a netet, és a hatóságok legnagyobb erőfeszítései ellenére máig elérhetőek bárki számára, aki kíváncsi Jennifer Lawrence vagy Kate Upton leplezetlen bájaira.A fappening igazi jelentőségét az adja, hogy a képeket nem az érintettek saját eszközeiről lopták le, hanem a felhőből, ahová az Apple automatikusan és a felhasználók külön beleegyezése nélkül tölt fel minden képet. Így a támadás nem csupán néhány híresség intim titkairól rántotta le a leplet, hanem a felhő alapú rendszerek sebezhetőségéről és a személyiségi jogok modern kori kihívásairól is.


Bill Cosby állítólag 17 nőt megerőszakolt

Az amerikai televíziós sorozatok első fekete sztárját, Bill Cosby komikust 77 éves korában egyik nő a másik után vádolta meg azzal, hogy megerőszakolta. December 16-án a Guardian már 17 olyan nőről számolt be, akik szexuális zaklatással és erőszakkal vádolják Cosbyt, de a szám nem pontos, egyes lapok ennél kevesebb, más sajtóorgánumok (vagy a Wikipédia) több áldozatról számolnak be.

A showman feltételezett bűntettei ősszel kerültek napvilágra, amikor először egy Barbara Bowman nevű színésznő a Daily Mailben, majd Joan Tarshis újságíró a CNN-en számolt be az erőszakról. Valójában azonban már régebben is feljelentették Cosbyt nemi erőszak miatt: Andrea Constand, a philadelphiai Temple Egyetem női kosárlabda-igazgatója 2005-ben fordult a rendőrséghez, és azt állította, hogy Cosby megerőszakolta, de tárgyi bizonyíték híján ejtették a vádat. Constand nem hagyta annyiban a dolgot, és még ugyanabban az évben polgári peres eljárást indított a sztár ellen, keresetében azt állítva, hogy 13 olyan nőt gyűjtött össze az országból, akik hajlandóak tanúskodni Cosby ellen. A nők először nem vállalták a nevüket, ezért mindegyiküket „Jane Doe”-ként emlegette a sajtó. Nem sokkal később viszont több médium is elkezdte felkeresni a nőket (ebben a People Magazine élen járt), és hamarosan napvilágra kerültek a nevek.Cosby mind a mai napig tagadja az állításokat, és vádat sosem emeltek ellene. A botrány viszont az elmúlt egy hónapban egyáltalán nem csillapodott. November 17. óta legalább 13 újabb áldozat jelentkezett, köztük színésznők, playmate-ek és olyan egykori szupermodellek, mint Janice Dickinson vagy Beverly Johnson. Legutóbb a Los Angeles-i rendőrség egy 1974-es ügyet vett elő, miszerint a többszörös Emmy- és Grammy-díjas Cosby Hugh Hefner villájában erőszakolt meg egy 15 éves lányt. Az ügy szintén nem került bíróság elé, mert ennyi idő után nem lehet szexuális erőszak kapcsán ítéletet hozni.

Akár igazak a vádak, akár nem, Cosby, úgy tűnik, búcsút mondhat a karrierjének. Aláírásokat gyűjtenek ahhoz, hogy eltávolíttassák a férfi szobrát a Disney floridai parkjából, és a botrány miatt az NBC és a Netflix is elhalasztotta vagy törölte a vele kapcsolatos terveit. Több, a jövő évre tervezett fellépését is lemondták.


Shia LaBeouf megkattant

Sűrű éve volt Shia LaBeoufnak: nem elég, hogy olyan nagy horderejű produkciókban láthattuk idén, mint a Harag vagy a A nimfomániás - előbbihez még a fogát is kihúzatta -, de a forgatások között még maradt ideje arra is, hogy belekeveredjen egy csokornyi egészen valószerűtlen ügybe. Az évet egy kiadós plágiumbotránnyal kezdte, aminek az lett a vége, hogy a fiatal színész a Twitteren bejelentette, visszavonul a nyilvánosságtól, hogy aztán pár nappal később nyilvánosan lefejeljen valakit egy londoni pubban.Egy hónap sem telt el, mikor LeBeouf A nimfomániás premierjén egy papírzacskóval a fején jelent meg, amire az volt írva: „Nem vagyok már híres”. Ugyanezt a zacskót viselte akkor is, mikor egy Los Angeles-i galériában tartott performansza alatt egy nő állítólag megerőszakolta őt, ugyanis az installáció szabályai szerint a fiatal sztár nem reagálhatott, bármit is csináltak vele a látogatók. Később kitiltották egy étteremből, mert levizelte a falat; júniusban pedig még le is tartóztatták közrend megzavarásáért, mikor egy színházban a többi vendég fenekét és tarkóját paskolgatta, illetve maszkot kellett ráadni, mert köpködte az embereket. Az utóbbi időben LaBeouf az egészséges életmódot ötvözi a művészi önkifejezéssel, és a városban kocogva hoz létre különböző performanszokat.


Az iráni színésznő törvényt sértett puszijával

A Nader és Simin - Egy elválás története című iráni film főszereplője, Leila Hatami magára haragította Irán hatóságait, amikor az idei cannes-i filmfesztiválon a 83 éves Gilles Jacobnak, a fesztivál igazgatójának az arcára puszit adott üdvözlésképpen. Hatami a zsűri tagja volt, és a nyitófilm előtt minden zsűritag köszöntötte a rendezvény házigazdáját.

Teherán az ország leghíresebb színésznőjének ártatlan gesztusát azonban a tisztaságukra büszke iráni nők meggyalázásaként értelmezte, Hossein Noushabadi, az iráni kulturális miniszter helyettese azt nyilatkozta a pusziról, hogy az rossz színben tünteti fel az iráni nőket, amit nem kellene demonstrálni a világ felé. „Az iráni nő a tisztaság és ártatlanság szimbóluma. Hatami helytelen viselkedése nincs összhangban a vallásunkkal” -mondta Noushabadi.Leila Hatami, akire akkor figyelt fel a világ, amikor 2012-ben a Nader és Simin elnyerte a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjat, az iráni szabályok szerint törvényt sértett. Tilos ugyanis egy iráni nőnek érintkeznie olyan férfival, aki nem családtag. Hatami puszijának botránya odáig fajult, hogy egy szélsőségesen konzervatív iráni nőkből álló csoport követelte a színésznő nyilvános megkorbácsolását. Végül azonban erre nem került sor, a körülményeken enyhített Gilles Jacob védekezése, miszerint a színésznő csak a nyugati világ egy szokását gyakorolta Cannes-ban, de leginkább Hatami bocsánatkérése. A színésznő hangsúlyozta, hogy ő a kezét nyújtotta, de nem tudott kitérni Jacob puszija elől, és hogy a fesztiváligazgató olyan számára, mint egy öreg nagyapa, aki vendégül látta őt.


Bryan Singert kiskorú fiú megrontásával vádolták

Alig egy hónappal az X-Men: Az eljövendő múlt napjai premierje előtt kezdődött el az a per, amelyben egy férfi, Michael Egan azzal vádolta a film rendezőjét, Bryan Singert, hogy 14 évvel ezelőtt szexuálisan bántalmazta őt. Elmondása szerint Marc Collins-Rector, a Digital Entertainment Network alapítója mutatta be őt Singernek egy bulin, ahol leitatták, bedrogoztatták és szexuálisan zaklatták több alkalommal is. Egan 300 ezer dollár kártérítést követelt a 48 éves Singertől, aki állítólag filmszerepeket ígért a szexuális együttlétekért cserébe. A rendező tagadta a vádakat, egyedül az billentette a sajtóban Egan felé a mérleget, hogy Marc Collins-Rector 2004-ben valóban bűnösnek vallotta magát, elismerte, hogy szexhálózatot működtetett, amelyen keresztül öt kiskorút kényszerített szexuális együttlétekre. Végül az áprilisban kezdődött pert Egan ejtette, feltehetően Singer és ügyvédje nyomására, akik megalapozatlan vádaskodásért, rágalmazásért szintén perrel fenyegették a férfit.


Bryan Singer

Bryan Singer fiatal srácokkal bulizik


A csavar a történetben az, hogy Egan decemberben ismét a sajtó figyelmének középpontjába került. Eljárás indult ellene, ugyanis csalással vádolják, amiért egy részben tévés műsorokat gyártó, nem létező cégbe keresett befektetőket. Egan úgy csalt ki pénzt emberektől, hogy közben a cég sehol sem volt, hazudott az anyagi hátteréről és az üzleti kapcsolatairól is. Ha Egant bűnösnek találják, akkor akár 20 év börtönt is kaphat, mellé pedig egy 5 millió dolláros kártérítést értékpapírcsalásért.


U2, a hívatlan vendég

2014 talán legnagyobb öngólját a U2 lőtte, mikor az Apple-lel karöltve több mint 500 millió iTunes-felhasználó készülékére kéretlenül felmásolták a Songs of Innocence című legújabb albumukat. A nagyvonalú marketingfogás végül rosszabbul sült el, mint azt Bono legsötétebb rémálmaiban vizionálhatta volna, ugyanis az akciót követően az internet haragja hetekig az ír rockbanda ellen irányult. Nem javított a helyzeten, hogy az albumot még csak le sem lehetett törölni egészen addig, amíg az Apple - engedve a felháborodott felhasználók nyomásának - ki nem hozott egy alkalmazást a készülékek U2-talanítására.A U2 az ingyen albumot feltehetően a következő világ körüli turnéja promóciójának szánta, ami önmagában is szép summát hoz a konyhára - az előző, 360 című turnéjuk mintegy 736 millió dollárt generált. Ilyen számok mellett elfér egy-két ingyen dal. Bár sokáig tartotta magát, Bono végül egy facebookos "Kérdezz-felelek"ben kért bocsánatot a világtól.

„Hoppácska, igazán sajnálom. Volt egy csodálatos elképzelésem, de egy kicsit elszaladt velünk a ló. A művészek hajlamosak erre. Egy csepp megalománia, egy csipetnyi nagyvonalúság, egy kevés önreklámozás és a megrögzött félelem, hogy a dalok, amikbe beleöntöttük az életünket, nem hallatszódnak majd. Nagy a világban a zaj, hogy áttörjünk rajta, talán magunk is túl zajosak lettünk” - mondta a Grammy-díjas énekes egy lány üzenetére reagálva.