A rendőrség szerint az áldozat tehet a nemi erőszakról

-

Az Index szúrta ki a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési klipsorozatát, melyben egy fiatal nő egy buli után nemi erőszak áldozatává válik, és amelynek szlogenje: “Tehetsz róla, tehetsz ellene!”


Az 50 másodperces videókban fiatal nők kivágott ruhába öltöznek, sminkelnek, szelfiket csinálnak, egy diszkóban felest isznak, táncolnak, a barátjukhoz simulnak, mígnem egyikük a buli végén egyedül marad, és egy kapucnis alak megerőszakolja.

A videók egyértelműen azt sugallják, hogy öltözködésükkel, felszabadult viselkedésükkel a nők maguk is hozzájárulnak ahhoz, ha nemi erőszak áldozatává válnak.

“Az emberek, ha nem ismernek, az öltözködésed alapján ítélnek meg és bánnak veled. Felelős vagy önmagadért. Tehetsz róla, tehetsz ellene!” - hangzik az első videó kísérőszövege, a “Tehetsz róla…” szlogen pedig a másik két klip végén is megismétlődik.

Persze nem a pécsi rendőrség az egyetlen, amely az áldozat felelősségét firtatja nemi erőszak esetén.

Maria Bevacqua, a Minnesota Állami Egyetem professzora, a nemi erőszak közbeszédben való megjelenését tárgyaló Rape on the Public Agenda című könyv szerzője szerint ez egy igen gyakori jelenség: ilyenkor az áldozatot teszik felelőssé a történtekért, mert rosszkor volt rossz helyen, túl szexi ruhát viselt, kihívóan viselkedett, és egyéb, nehezen megfogható módon provokálta ki a nemi erőszakot.

A pécsi rendőrség ugyan a megelőzésre törekszik, ez a megközelítés azonban nem biztos, hogy jó eszköz ehhez. „Az áldozatok amúgy is jelentős részben magukat hibáztatják – miért voltak ott és akkor, ahol és amikor megtámadták őket, miért nem döntöttek másképpen –, és amikor kívülről a családtagok, a barátok, a sajtó, a rendőrség és egyéb intézmények csak megerősítik ennek az önmarcangolásnak a jogosságát, akkor az áldozatok nem fogják elvárni, hogy bárkit is felelősségre vonnak majd nemi erőszak miatt” - mondta Bevacqua még szeptemberben a VS-nek a gólyatábori erőszak és az azt követő médiareakciók kapcsán.

Az áldozat hibáztatásának az egyik legnagyobb hatású megnyilvánulása egy torontói rendőrtiszthez kapcsolódik, akit néhány éve arra kértek fel, hogy egyetemi hallgatóknak tartson előadást a campusok biztonságáról. A rendőrtiszt a többi között azt ajánlotta a nőknek, hogy ha nem akarják, hogy megerőszakolják őket, akkor ne öltözzenek prostituáltnak. A torontói rendőrtiszt megjegyzéséből nemzetközi mozgalom született a nemi erőszak áldozatainak a hibáztatása ellen SlutWalk (RibancSéta) elnevezéssel.

Egy áprilisban publikált amerikai jelentés szerint a fiatal lányok normálisnak tekintik az őket érő szexuális erőszakot, és a megkérdezettek közül sokan érveltek azzal, hogy a fiúk nem tehetnek róla, hogy erőszakoskodnak.