A németek is megfilmesítik Anne Frank életét

Fotó: AFP/Odd Andersen / AFP/Odd Andersen

-

HÁTTÉR

Anne és apja, Otto Frank kapcsolata lesz a naplójáról ismertté vált, tragikus sorsú lány életéről szóló film középpontjában. Közben letartóztatták Tokióban azt a férfit, aki több közkönyvtárban is megrongálta Anne Frank naplóját.


Megfilmesítik Anne Frank életét

Anne Frank életéről már több dokumentumfilm, játékfilm is készült az elmúlt évtizedekben: 1980-ban Melissa Gilbert főszereplésével amerikai játékfilmben, 1987-ben pedig Gareth Davies rendezésében egy angol filmdrámában elevenedtek meg a Frank család II. világháborús hányattatásai. Ezúttal az ARD csatorna jelentette be, hogy filmet készít, miután a ZDF visszalépett a zsidó származású német lány életének megfilmesítésétől. A Hessischer Rundfunk vezetése alatt viszont először készül nagyobb német alkotás Anne Frank életéből. A televíziós dokudrámának középpontjában Anne és édesapja, Otto Frank kapcsolata áll majd. Az ARD 2015 elején tervezi vetíteni a filmet, amihez egyelőre főszereplőt sem találtak még. Jövőre lesz ugyanis Anne halálának hetvenedik évfordulója. A ZDF csatorna februárban kényszerült visszalépni a megfilmesítés tervétől, miután nem nyerte el az Anne Frank Alap beleegyezését a projekthez. Az alapítvány januárban ugyanis tiszteletlenséggel vádolta a csatornát, amiért figyelmen kívül hagyja, hogy az alap már tervbe vett egy nemzetközi filmes tervet a családról. A német közszolgálati tévé viszont úgy látta, több tervnek is van elég hely. Anne Frank és családja a II. világháború alatt Amszterdamban bujkált a nácik elől. 1944-ben viszont egy árulás miatt nyomukra bukkantak, és haláltáborba hurcolták őket. Anne Frankot tífusz vitte el 1945-ben, Bergen-Belsenben. A családból egyedül Otto Frank élte túl a II. világháborút, aki az életét ezután lánya naplójának kiadásának és gondozásának szentelte. A napló eredetiségét többször is megkérdőjelezték, de hiteles kutatások bizonyították, hogy azt valóban a lány írhatta.


Letartóztatták Anne Frank naplójának feltételezett megrongálóját Tokióban

Egy 36 éves munkanélküli férfit gyanúsítanak Tokióban azzal, hogy megrongálta több közkönyvtárban is Anne Frank naplóját és más, a témához kapcsolódó könyveket. A zavart elméjűnek tűnő férfi beismerte a tettet, ami világszerte nagy megütközést keltett. A férfi Tokió nyugati részén 38 közkönyvtárban téphetett ki oldalakat Anne Frank naplójából. Emiatt Izrael tokiói nagykövetsége 300 könyvet ajánlott fel a megrongált kötetet pótlására, míg az amszterdami Anne Frank Ház 3400 egyéb kiadványt adományozott tokiói könyvtáraknak. A japán iskolákban Anne Frank naplója kötelező olvasmánynak számít. Az izraeli nagykövetség szerint ugyan Japánban csak elvétve, évente egyszer-kétszer fordul elő antiszemita incidens, de az antiszemita közbeszéd nem megy ritkaságszámba. A '90-es években például a könyves toplisták élén voltak olyan kötetek, amelyek arról szóltak: zsidók ellenőrzik a nemzetközi pénzügyi és politikai intézményeket. A japán szélsőjobboldal is sok mindenért (a gazdasági lassulástól a 2011-es cunamiig) a zsidókat tette meg bűnbaknak. A napló megrongálásáról is érdekesen vélekedett a japán szélsőjobb egyik vezéralakja, Szeto Hirojuki: mint mondta, japán szélsőjobbosok „sosem tépnék szét a naplót, mert tudják, hogy az merő átverés, ezért fölösleges a megrongálása”. A japán szélsőjobb zsidóellenes retorikáját az is erősítette az utóbbi időkben, hogy zsidó szervezetek bírálták Abe Sindzo miniszterelnök kormányának igyekezetét a II. világháborúban játszott japán szerep átértelmezésére.

Mindennek ellenére még mindig hiszem, hogy a lelkük mélyén jók az emberek.