A mosógépet tényleg okosabbá teszi az internet

Fotó: flickr.com/Berg / flickr.com/Berg

-

Az internetre kötött eszközökkel kísérletező, de leginkább népszerű pici printeréről ismert brit Berg új mosógép-koncepciót mutatott be. A kávét nem hozza ágyba, de arra figyelmeztet, ha mosóport kell venni.


A Berg fejlesztői egy teljesen közönséges Zanussi mosógépet vettek alapul saját, internetre kötött készülékük elkészítéséhez. Némi hackelés után nem csak a gép webes kommunikációját oldották meg, de a kezelőfelületet is sokkal barátságosabbá tették. Az eredeti elképzelés - mint minden hasonló készülék esetében - az volt, hogy a felhasználó képes legyen a mosógépet számítógépéről vagy okostelefonjáról vezérelni.


Az eredmény nem csak kényelmi, de esztétikai szempontból is meggyőző. Az okostelefonnal beszélő gép nem csupán időre dolgozik és figyelmeztet, ha lejárt a program, de akár még mosószert és öblítőt tud majd rendelni az internetről. A hagyományos, olykor túlbonyolított fizikai kezelőfelületet egy jóval egyszerűbb, három gombból álló, a felhasználó által átalakítható felület váltotta fel. Az “erősen szennyezett fehér” vagy “kímélő mosás” helyett a “koszos edzőcucc” és “nagyon-nagyon-nagyon gyors” mosás közül választhat a tulajdonos. Meghibásodás esetén sem kell a felhasználói útmutatót bogarászni a kódok megfejtéséhez, hiszen a gép világosan tudatja: “eldugultam”.

-


A megvalósítás legegyszerűbb része a gép internetre kötése volt, a Berg korábbi készülékeihez már kifejlesztett egy kommunikációs eszközt, ami közvetítőként dolgozik a gép kezelőfelülete és a tényleges utasításokat kiadó agy között. A felhőmosógép építésének kezdeti szakaszában a fejlesztők visszafejtették a mosógép vezérlésére használt kódokat és azt felhasználva alakították ki saját rendszerüket. A gép így nem csak a Zanussi által elégnek tartott három-, hat- és kilencórás késleltetéssel tud mosási ciklusokat indítani, de akár percre pontosan is programozható. Még jobb, hogy a munkahelyről elindulva akár telefonról vagy a böngészőből beindíthatjuk a gépet, hogy otthon csak teregetni kelljen. Ha pedig közbejön egy sörözés, akkor le is állíthatjuk a mosást. A kommunikáció kétirányú, a gép is szól, ha hamarosan lejár a mosás vagy valami probléma adódott.

-


Az alapok mellett a Berg mérnökei gondoltak a nagyobb háztartásokra, társbérletekre és kollégiumokra is, ennek megfelelően közösségi funkciókat is beépítettek a mosógépbe. A felhasználók egy naptár segítségével előre lefoglalhatják a gépet, megadva azt is, hogy milyen időtartamra van szükségük rá, illetve közösen meghatározhatnak egy napszakot, amikor a gép nem működhet, elkerülve a ház lakóinak zavarását. A fejlesztők nem csupán a funkciókat tekintve alakították át a Zanussi gépet, annak külsejét is jelentősen megváltoztatták. A gép három fő gombot kapott, amelyek tekerésével mindent be lehet állítani. Az adatgyűjtés során a mérnökök arra jutottak, hogy a felhasználók nagy része három programot használ rendszeresen, így az első gombbal ezek közül lehet választani. A különböző ikonokat egy e-papír alapú kijelzővel váltották fel, amelynek szövegét a felhasználó maga határozhatja meg, számára könnyen értelmezhető neveket adva a programoknak. A második gombbal a mosás késleltetését lehet beállítani, a gép a ledes kijelzőn jelzi a várható időtartamot és a befejezés időpontját.


A harmadik gomb már csupán a be- és kikapcsolásra szolgál, a mellette található kisebb billenytűk pedig a folyamathoz nem tartozó, kiegészítő funkciókat vezérlik. Ezek egyike a figyelmeztetések kikapcsolása, megakadályozva, hogy a gép feleslegesen küldjön információt a telefonra, valamint az öblítő és a mosószer vásárlása. A tulajdonosok mindig a gép használata közben veszik észre, ha elfogyott valamelyik vegyszer, így a legegyszerűbb, ha azonnal gondoskodhatnak annak pótlásáról. A gombok megnyomása a felhasználó beállítása szerint több funkciót is elláthat, a gép küldhet egy figyelmeztetést a telefonra, felveheti a kifogyott terméket a bevásárlólistára vagy akár meg is rendelheti azt online.

-


A netre kötött mosógép prototípusa a Berg fejlesztői szerint számos lehetőséget hordoz magában. A jövőben elképzelhető, hogy a gépek gyártói olcsóbban adják készülékeiket és jutalékot kapnak minden, a mosógépen keresztül végrehajtott vásárlásból, de akár az is lehetséges, hogy adott mosószergyártóval szponzoráltatják a gépet, ami csupán a szponzor termékeit vásárolja. A projekt a Berg szerint csupán arra hivatott, hogy demonstrálja a technológia fejlettségét, a cég egyelőre nem tervezi a készülékek gyártását, de nyitott a nagy gyártókkal való együttműködésre.