A miniszter igazságot szolgáltat a letagadott 56-os tokajinak

-

Újrapalackozták az évjáratot, a forradalom mellett az év kiválósága, mondta Fazekas Sándor.


Az 1956-os évjáratú tokaji aszú a nemzet büszkesége, az elkövetkező évtizedekben méltón képviselheti a magyarság értékeit, teljesítményét és a forradalmat – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten, a nemzeti borkiválóság programról tartott sajtótájékoztatón.

Fazekas Sándor a Földművelésügyi Minisztériumban tartott eseményen azt mondta: az évfordulóval elérkezett az idő az 1956-os évjáratú tokaji aszú bemutatására, amely maga


a palackba zárt történelem, »56 kincse«.

Ez az év a 20. század borainak kiemelkedő évjáratai közé tartozik, de mivel az akkori hatalom „nem szerette ezt az évszámot”, az év borai '57-esként lettek címkézve, és ez csak a rendszerváltozáskor került nyilvánosságra – mondta.

A tárcavezető kijelentette:


ez a bor a forradalom mellett az év kiválósága,

a nemzet büszkesége. Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező évtizedekben az '56-os évjáratú, idén októberben újrapalackozott tokaji aszú méltóképpen képviseli majd a magyarság értékeit, teljesítményét és '56 szellemiségét.


Kiss Eliza kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a


nemzeti borkiválóság program

szakmai gondozásában átpalackozott aszúk mind minőségükben, mind pedig arculatukban méltók arra, hogy az emlékévben felhívják a figyelmet Magyarországra.

A nemzeti borvagyonban 1865-től találhatóak borkülönlegességek, amelyek állagának megóvása a következő esztendők egyik nagy feladata – emelte ki a miniszteri biztos.


Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ajándékba ad Schmidt Máriának, az ötvenhatos emlékév kormánybiztosának a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából újrapalackozott, 1956-os évjáratú, 5 puttonyos tokaji aszúból egy üveggel az „1956, a palackba zárt történelem” című sajtóeseményen a minisztériumban 2016. október 27-én


Fazekas Sándor az eseményen átnyújtotta az '56-os ötputtonyos tokaji aszú 150 újrapalackozott, újracímkézett palackjának egyikét Schmidt Máriának, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve kormánybiztosának.


Schmidt Mária arról beszélt: „bár okkal ünnepeljük '56-ot mint a hazát új irányba állító függetlenségi harcot, hajlamosak vagyunk megfeledkezni azokról, akik a szabadságharc alatt is tették a dolgukat”.

Ma azokról emlékezünk meg, akik 11 évvel a világháború után erejüket megfeszítve dolgoztak azon, hogy az ország eltartsa lakóit – mondta.


Küzdeni kell a szabadságért, de közben élni is kell

– vélte, hozzátéve: emlékezzünk a hősökre és a szőlőkben munka közben értük imádkozókra is.


Horkay András, az 1956-os évjáratú borok közül az újrapalackozott tétel kiválasztásában részt vevő Országos Borszakértő Bizottság elnöke elmondta: szigorúan steril, laboratóriumi körülmények között került sor a bor és az egyes palackok kiválasztására. Miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevizsgálta a kiválasztott tételeket, egy héttel az előszűrés után ült neki a bizottság öt tagja a palackok egyenkénti kóstolásának – közölte. A kóstoláson megfelelt tételeket helyben, Tokaj-Hegyalján újraszűrték, -palackozták, -dugózták és -címkézték.

A bizottság elnöke kiemelte: annak ellenére, hogy 60 éves borról van szó, az egyes palackok között minimális eltérések voltak, és minden elképzelésüket felülmúlta, hogy a tételek 90 százaléka tisztának bizonyult a vizsgálatkor. Az újrapalackozás pedig arra predesztinálja ezeket a tételeket, hogy a következő 25-30 évben sem kell majd hozzájuk nyúlni, minőségromlás nem lesz – mondta.