A magyarok egy része tényleg nem érti az iróniát

Forrás: Raffay Zsófia

-

Nagy vihart kavart a múlt héten Lackfi János Véletlen című költeménye, miután azt egy Facebook-felhasználó megtalálta egy 9. osztályos tankönyvben. A kommentelőknek az iróniát nem sikerült dekódolniuk a költeményben, ahogy ezúttal Varró Dániel versében sem.


„Megint tankönyvbotrány van – ezúttal feleslegesen” – írta múlt héten a Hír24, azután, hogy a Facebook-felhasználók körében nagy vihart kavart Lackfi János Véletlen című verse. A köznevek becézgetését kifigurázó költeményt a felháborodott kommentelők úgy értelmezték: az erre a nyelvhasználatra kívánja tanítani a fiatalokat. „Még mindig nem fogom fel ésszel” – kommentálta a mű tankönyvben való szerepeltetését a fotót feltöltő felhasználó, amire ehhez hasonló válaszokat kapott: Vajon a mi időnkben népbutítás volt?? Mert ez durva, hogy tartalmilag ennyire mást tanítanak... vagy most folyik a népbutítás?? Undorító!”; „államilag ellenőrzött tankönyvek”; „szégyen lett a magyar oktatás”; „ebben az egészben csak az a szomorú, sőt, a NAGYON szomorú, hogy mindez egy MAGYAR KÖNYVBEN található! Ja, hogy a mai fiataloknak ez kell??? Már nem is csodálkozom azon, miért ilyenek a mai fiatalok! (tisztelet a kivételnek).” A kifotózott tankönyvoldalt megosztó több mint félezer felhasználó többsége szintén azon háborodott fel, hogy szerintük ma erre a nyelvhasználatra tanítják a fiatalokat.


Varró Dániel ötödikes irodalomkönyvben fellelt, Hat jó játék kisbabáknak című verse is gondot okozott többeknek. Ebben a szerző egy kisgyerek szemszögéből írja le az őt körülvevő világot, benne hasonló strófákkal: „jó játék a konnektor, // én jöttem rá magamtól. // Beledugom, hol egy toll? // Jó játék a konnektor.” A verset a kommentelők úgy értelmezték, hogy az a kisbabákat buzdítja a konnektorba való belenyúlásra. A Varró hivatalos Facebook-oldalán megjelent poszt szerint többek között ilyeneket írtak: „te nem hogy igazi költő nem, de apának is veszélyes vagy”; „megnézném, hogy mit szólna, ha a saját gyereke ezeket kipróbálnák”; „már elmebetegek is adhatnak ki verseket?” A TMK nevű oldal által feltett képet több ezren meg is osztották Facebookon, felháborodva a versen.

A Varró-vers mostani fogadtatását Szarka Judit irodalomtanár így kommentálta Facebook-oldalán: „Egy napon át próbáltam beszélgetni egy csoporttal (minimum érettségije mindenkinek volt) a versről, egyrészt mert egy régi ismerősöm indította el a kommentfolyamot, másrészt, mert teljes volt a konszenzus, hogy ez egy szar vers, és arra biztatja a gyerekeket, hogy dugjanak tollat a konnektorba. (...) A válaszok között volt olyan, amelyik arról szólt, hogy hibás a gondolkodásom, hogy fogy a magyar és ez a vers még arra is biztatja a gyerekeket, hogy kábelt rágjanak és tollat dugdossanak, vagyis a magyarság kiirtását segíti elő. (...) Ezek után, bevallom, megírtam nekik, hogy nagyon megrázó számomra ennyi tanult embert funkcionális analfabétaként megtapasztalni.