A Lidl nem nyomtat fehér katalógust a rasszista cseheknek

Fotó: AFP / MYCHELE DANIAU

-

Csehországban azért bírálták a Lidlt, amiért fekete bőrű modellt szerepeltet akciós újságjában. Az áruházlánc rasszistának nevezte a kritikákat, és nem változtat gyakorlatán.


A vállalat Facebook-oldalán elszórtan korábban is lehetett találkozni rasszista megnyilvánulásokkal, de ilyen mértékben még soha – írta közleményében a Lidl. Több kommentelő azt írta, hogy nem vásárol többé a Lidlnél a fekete modellt szerepeltető szórólap miatt. Csehország része Európának, ahol különböző etnikumú és bőrszínű emberek élnek – írta az áruházlánc azoknak, akik tiltakoztak a „multikulti stílus” ellen, és akik csak fehér bőrű modelleket akarnak látni. A Lidl nem változtat gyakorlatán, hogy saját és nemzetközi alapanyagokból állítja össze az általa forgalmazott termékek reklámját.

Marian Jurečka mezőgazdasági miniszter ostobaságnak nevezte a fekete manöken elleni hőzöngést. Jan Chvojka, az emberi jogok minisztere pedig azt mondta, csak azért is a Lidlnél fogja megvásárolni új sportruházatát.


Már nem olyan kínos

A rasszista kommentek Csehországban már nem ütköznek akkora elutasításba, mint mondjuk 20 éve – mondta Miroslav Mareš, a brnói Masaryk Egyetem szélsőséges mozgalmakat kutató szakértője. Szerinte nyilvánvaló, hogy az interneten terjedő szélsőséges megnyilvánulások elleni jogi eszközök hatástalanok.