A klímaváltozás gyorsan végzett az évezredes fákkal

Fotó: https://www.maxpixel.net/ / MaxPixel's contributors

-

Részben vagy teljesen elpusztult hirtelen Afrika néhány legöregebb és legnagyobb majomkenyérfája. A botanikusok szerint az 1100-2500 éves fákkal a klímaváltozás végezhetett.


A 13 legidősebb afrikai baobabfa (Adansonia digitata) közül kilenc példány elpusztult vagy legöregebb részei, ágai letörtek, elhaltak az elmúlt 12 évben – írják kutatók a Nature Plants folyóiratban. A tanulmányban "soha nem látott mértékűnek" nevezik a fák pusztulását.

A kilenc fa közül négy Afrika legnagyobb majomkenyérfája volt. Köztük van a Zimbabwéban 2450 évig élt Panke, amely 2010-11-ben pusztult el, a namíbiai Holboom, amely Afrika legnagyobb majomkenyérfája volt 30,2 méteres magasságával és 35,1 méteres körméretével, valamint a botswanai Chapman, amelybe annak idején David Livingstone Afrika-kutató belevéste nevének kezdőbetűit. A James Champman dél-afrikai vadászról elnevezett fának mind a hat hajtása egyszerre esett le 2016. január 7-én. A fa mintegy 1400 éves lehetett.

"Kétségtelenül megdöbbentő és drámai, hogy oly sok évezredes fa pusztul ki a mi időnkben" – mondta Adrian Patrut, a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.


Majomkenyérfa Namíbiában


A pusztulás okát ugyan nem ismerik, de arra gyanakodnak, hogy az részben a jelentős klímaváltozással magyarázható, amely Afrika déli térségét különösen sújtja. A kutatók 2005 és 2017 között felmérték az összes ismert nagyon nagy és öregebb afrikai baobabfákat, több mint 60 példányt. Lejegyezték körméretüket, magasságukat, korukat. A kutatók "váratlan és nagyon érdekes ténynek" nevezték, hogy a legtöbb legidősebb és legnagyobb fa ebben az időszakban pusztult el, valamennyi Afrikai déli részén, Zimbabwéban, Namíbiában, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Botswanában és Zambiában.

A baobabfa a világ legnagyobb és legtovább élő virágzó fája, Afrika szavannáin nő. Koruk akár a háromezer évet is elérheti. Hajtásonként nőnek, lombozatuk ritkás, ágai vízszintesen szétterülnek. Nagy virágaikból fejlődnek ki uborkaalakú terméseik, amelyek a majmok kedvenc csemegéje, innen kapták a nevüket is. A fa törzsében, ágaiban tárolja az esős évszakban lehullott csapadékot. Leveleit főzve fogyasztják vagy a hagyományos gyógyászatban használják fel.

Az egyik ősi baobabfa Zimbabwében olyan nagy, hogy 40 ember is menedéket találhat a lombozata alatt.